Opinió 10/03/2018

Mirar enrere per continuar endavant

Es comença sentir la voluntat de fer canvis a la Constitució, però és important i necessari que tothom pugui tenir tots els elements sobre la taula a l'hora de prendre decisions

i
Marc Ballestà
2 min

Fruit de la casualitat, fa uns dies, al vestíbul del Consell General, coincidien dos actes que perseguien el mateix objectiu: apropar-nos el passat per tal d'ajudar-nos a encarar el futur.

El primer, l'exposició itinerant 'Llegir i escriure amb Anna Frank', una exposició que prové de La Casa Anna Frank a Amsterdam i arriba al país de la mà de l'Aliança Andorrano-Francesa i l'Organització Internacional de la Francofonia i que és una mostra més dels nostres lligams amb els nostres veïns del nord i la seva llengua. Aquesta exposició té una doble virtut: per als qui ja tenim una edat, ens permet recordar de nou un dels episodis més foscos de la història de la humanitat i ens recorda què és el que pot passar si, com a societat, no fem les coses bé. Però, el més important per a mi, és que permet els més joves del nostre país conèixer aquests fets a través d'algú com ells. Una noia, qui a través d'un dels elements més personals com és el seu diari, explica la seva experiència, els seus neguits i les seves pors davant una situació tan dramàtica com la que van haver de viure molts nens en aquella època. Perquè no és el mateix estudiar aquells fets des de la fredor de les xifres i l'objectivitat que et dona un llibre de text a l'escola, que des d'allò que et pot transmetre algú com tu, a través d'un element tan personal com un diari.

El segon, és el primer acte de celebració del 25è aniversari de la Constitució d'Andorra: una taula rodona que reunia per primer cop tots els Síndics Generals. Una taula rodona que va servir per contextualitzar i conèixer de primera mà la situació econòmica, social i política que vivia el nostre país i que va derivar en l'elaboració i aprovació de la nostra Constitució, i el pas decisiu que Andorra va fer per esdevenir un estat modern i reconegut internacionalment. Fer aquesta aproximació des de la visió d'aquells qui, essent la màxima representació del poble andorrà, havien de prendre les decisions en primera persona ens va permetre conèixer el perquè de les decisions que es van prendre en aquell moment, moltes vegades amb informació no pública o poc coneguda. En un moment en el qual es comença sentir la voluntat de fer canvis en la nostra Constitució, és important i necessari que tothom pugui tenir tots els elements sobre la taula a l'hora de prendre les decisions.

Aquesta mirada cap enrere no s'ha de veure com un element que ha de condicionar o limitar el nostre futur, sinó per entendre d'on venim i evitar cometre els mateixos errors que es van cometre en el passat. Ja ho diuen: l'home és l'únic animal que s'entrebanca dos cops amb la mateixa pedra i, pel bé de tots, hauríem d'evitar-ho al màxim.

stats