Opinió 14/04/2019

Mona ‘crudiraw’

Avui tocaria parlar de les processons, la cara més fosca de la religió que es manté per tradició

2 min

Avui tocaria parlar de les processons, com ara la de Divendres Sant a la Seu, la cara més fosca, literalment, de la religió, el retorn de les formes i expressions del Barroc, de la culpa, del pecat, de la submissió i la flagel·lació, l’expressió més clara de com la religió es manté per tradició i de com els representants polítics i institucionals d’unes democràcies prenen part activa de manera incomprensible en aquests rituals. Tocaria tornar-se a preguntar què hi fan en aquella desfilada, però això seria repetir-se cada any i potser la cap de redacció de l’ara.ad em renyaria per copiar l’article de l’any passat.

Així que me’n vaig a fer la mona, una tradició més alegre, optimista i lluminosa. N’he de fer tres per als meus fillols, bé per a les meves filloles, perquè tots som persones, persones filloles.

Vaig a comprar les figures de xocolata per decorar-les i trobo una estesa de personatges i ous per triar. Hi ha pilotes de futbol, uns conills de xocolata moníssims i una gallina de xocolata blanca i negra, meitat i meitat. N’agafo un de cada i uns quants pollets d’aquells petits i grocs com d’espuma amb el pic i les potes vermells. Però, de sobte, tinc dubtes. Col·locar animals com a decoració de la mona és una falta de respecte? Una ridiculització de les bèsties que els podria ofendre? Vull dir amb això que no tenen drets i que poden ser utilitzats com a simples objectes segons els desitjos dels homes? Bé, de les dones, de les persones, dels humans, ara no sé com dir-ho. Sí, sí, deu ser una ofensa.

Mentre penso, vaig a agafar plomes de colors i en trio una dotzena. Però m’assalta el neguit. Seran plomes de pollastres maltractats en granges? Com els han arrencat aquestes plomes? Són sintètiques? Plàstics contaminants? Buf, res de plomes.

Deixo la decoració per un altre dia i em disposo a fer els pans de pessic, les bases. Llet, ous, farina, mantega, sucre... Sucre? Això sembla la llista satànica dels aliments més prohibits del món segons les noves tendències! Ah no! Faré una mona vegana, vegetariana, crudivegana, raw, respectuosa amb els animals, amb el medi ambient i amb la salut i l’harmonia meva i de l’univers. I, com a decoració final, hi posaré una renglera de pèsols i una branca de romaní. Les meves persones filloles segur que ho entendran.

stats