Opinió 21/12/2016

‘Motivational killers’

“Tu saps qui sóc jo?”. L’ésser humà que deixa anar aquesta egocentrista i feudal pregunta que no vol resposta és un espècimen que al segle XXI semblava extingit, però encara podem trobar-los pel carrer o en els negocis

i
Patrick Sánchez
3 min

Qui tingui una llarga experiència laboral haurà escoltat i patit en la seva pròpia pell el ‘savoir-faire’ dels que anomeno ‘motivational killers’. Qui no ha escoltat al Principat d’Andorra frases d’aquells que pertanyen a l’elit ‘ningunista’, els quals deixen anar perles com la següent: “Tu saps qui sóc jo?”. Sense comentaris... L’ésser humà que deixa anar aquesta egocentrista i feudal pregunta que no vol resposta és un espècimen que ja començat el segle XXI semblava extingit, però és sorprenent com encara podem trobar-los pel carrer o en els negocis del dia a dia.

Molts d’aquests, no només són empresaris i exerceixen tot el seu poder amenaçant verbalment els seus empleats, sinó que encoratgen i estimulen els seus directius o cadena de comandament perquè facin extensiu el seu ‘model corporatiu motivacional’ a la resta d’empleats productius.

A continuació, faig esment de 10 frases que només utilitzen els mals empresaris i pitjors directius. S’hauria d’evitar expressions ofensives i molestes per dirigir l’equip de treball de l’empresa:

1. “Per això et pago”. Amb aquesta frase estàs donant a entendre a la persona que és de la teva propietat i que ha de fer el que tu diguis sí o sí.

2. “Tens sort de poder treballar aquí”. Més val que creïs una cultura d’empresa per fer créixer el capital humà, si no, trobaràs més d’una carta de dimissió a sobre de la teva taula i al final acabaràs remant tu solet.

3. “És que no fas res bé”. Encara que hi hagi un error, aquesta anihiladora frase pot danyar seriosament la motivació dels empleats.

4. “Que sigui l’última vegada”. Brutal. Aquesta sentència fa que els empleats treballin amb por i això provocarà que aflorin més errors.

5. “No és el meu problema”. Doncs sí, també és el teu problema. Ser empresari i tenir treballadors al teu càrrec comporta que tinguis un mínim d’empatia i entenguis que possiblement el teu empleat estigui passant per una mala situació personal que afecta negativament el seu desenvolupament laboral.

6. “Això és així i sempre s’ha fet així”. Si reclutes talent és perquè es canviïn les rutines i l’statu quo per poder innovar i créixer.

7. “Els problemes personals no els portis a la feina”. Primer de tot, els empleats no són màquines però potser pensis que són només unitats de producció en cadena, tipus fàbrica. Però és possible que aquest treballador estigui passant per un problema familiar o de salut.

8. “Qui mana aquí sóc jo”. Nefasta sentència dictatorial. Els veritables líders saben que donant joc i més atribucions als seus treballadors, aquests se senten reconeguts pels seus caps i donen millors resultats treballant més motivats.

9. “No et pago per pensar, et pago per fer”. És el principi de la fi. El propi empresari o directiu està lapidant el creixement de l’empresa.

10. “Aquest projecte i l’empresa no són teus”. Evidentment que un treballador no pot fer el que ell vulgui, però el treball és part de la seva vida. Observa les seves potencialitats i juga al teu favor, i la teva empresa se’n veurà afavorida. Ell se sentirà més valorat i tu tindràs un treballador que defensarà la teva empresa.

Directius i empresaris dolents n’hi ha a tot arreu; són desmotivadors, insensibles, poc preparats, incoherents i tirans. Fins i tot hi ha aquells que gaudeixen veient plorar els seus empleats i que aquests sentin por amb només escoltar el seu nom.

Doncs només tinc una notícia per aquests directius i empresaris dolents: l’única cosa que provocaran serà una baixa productivitat a la seva empresa (que arribarà a ser molt costosa), que hi hagi rotació de personal i un clima laboral espantós que no atrau ni reté el talent.

stats