Opinió 12/03/2018

Odis mutus?

Els catalans no volen deixar de ser i no entenen el tracte que l’estat els hi està donant, que els hi està imposant per collons!

i
Francesc Robert
2 min

Crec copsar sovint quan em moc per les espanyes o quan parlo amb espanyols (entenent per espanyols aquelles persones ciutadanes de l’estat espanyol amb cultura castellana) un cert odi (un cert odi o un odi obertament manifest) cap als catalans i cap a Catalunya. De fet, algunes enquestes ja situen la catalanofòbia com la primera fòbia per part dels espanyols, superant l’islamofòbia (igual de greu per cert). Quan intento entendre la seva resposta sovint sol ser la mateixa: “això és mutu”. I davant d’aquesta resposta intento explicar que no, que no és cert, o si més no que jo percebo que això no és cert en absolut. El que percebo per part dels catalans és desconcert davant de tant odi per l’altra part, desconcert per l’actuació repressora dels poders de l’estat, desconcert per les actuacions constants contra la llibertat d’expressió.

Els catalans estan desconcertats, se senten maltractats i poc estimats, senten que Espanya els vol sotmesos a qualsevol preu. Intento explicar-los als espanyols amb qui interactuo que els catalans al·lucinen en veure que Espanya no els intenta seduir i quan vol que entenguin que han d’anar junts ho fa a cops de porra o posant gent a la presó i enviant polítics a l’exili. Intento explicar-los que jo percebo que els catalans no odien els castellans o els andalusos, ben al contrari. Intento explicar-los que què més voldrien els catalans que tenir una bona relació amb Espanya. Això sí, intento explicar-los que tenir una bona relació no vol dir ni deixar de ser, ni deixar d’existir, vol dir relacionar-se com a iguals. Els catalans no odien els espanyols, els catalans no han tingut cap problema en tenir un president de la Generalitat nascut a Andalusia, els catalans no tenen cap problema en proposar un president de la Generalitat que es digui Sànchez de cognom, els catalans estan en la franja alta en les notes de castellà a la selectivitat, als catalans els agrada viatjar per Espanya i beure vins espanyols. Als catalans els agrada integrar al nou-vingut i fer-lo sentir a casa. No, els catalans no odien Espanya, ni els espanyols malgrat la catalanofòbia que hi ha a Espanya. Això sí els catalans no volen deixar de ser i no entenen el tracte que l’estat els hi està donant, que els hi està imposant per collons! No això no ho entenen, però no odien ningú, malgrat sentir-se odiats.

stats