En un país de neu

No n’aprenem de la saviesa de la gent d’abans, volem o hem de complir amb tots els compromisos de la nostra agenda, contemporània i eternament atrafegada, malgrat que el mal temps ens aconselli tot el contrari

Els meus orígens són a la terra baixa, on hi neva molt de tant en tant i cada vegada menys. Per això, la primera gran nevada de l’hivern la segueixo rebent amb la mateixa il·lusió que les criatures. De fet, amb els anys he descobert que també els andorrans i pirinencs de soca-rel s’emocionen amb les primeres volves, per molt que en algun moment m’hagin volgut convèncer que ells ja hi estan acostumats i que troben el fenomen d’allò més normal. Potser sí que hi estan més habituats que no pas jo, però el cert és que la neu posseeix la màgia de retornar-nos a la nostra infància i de fer-nos redescobrir el paisatge amb uns altres ulls.

És evident, però, que al costat de totes les gràcies de la neu, hi ha alguns inconvenients als quals hem de fer front periòdicament. Ha nevat fort i ens han recomanat que no féssim desplaçaments innecessaris. Ens diuen que deixem el cotxe a casa i, si ens hem de moure i ens ho podem permetre, ho fem a peu –ben abrigats, és clar. Tanmateix, i com assenyalava a través de les xarxes una antiga companya de feina, les voreres triguen molt més a netejar-se que no pas la calçada per on circulen els cotxes. Això deixant de banda els paviments que rellisquen o algunes barricades de neu als passos de vianants.

Com sempre, com cada any, s’han fet llargues cues a les carreteres per culpa de vehicles que no anaven ben equipats, de turistes o de locals, i d’autobusos que s’han quedat entravessats. I llavors arriben els laments, que sembla increïble que això passi en un país de neu. I potser sí que ho és. Però sabeu què em sembla encara més increïble? Que en un país de neu no n’aprenguem de la saviesa de la gent d’abans, que vulguem o haguem de complir amb tots els compromisos de la nostra agenda, contemporània i eternament atrafegada, malgrat que el mal temps ens aconselli tot el contrari.