Opinió 18/06/2016

Amb un parell

Si deixem que ens neguin els drets lingüístics sistemàticament i sense oposició, passa el que passa

i
Agustí Mas
2 min

“Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les seves respectives comunitats autònomes”, això diu la Constitució espanyola. És per això que sempre dic que el català és tan espanyol com el castellà, que trobo deliberadament mal anomenat “espanyol”, ja que hi ha moltes llengües que són espanyoles, igual que diuen que el castellà també és una llengua dels catalans... Això no treu que el català també és una llengua francesa, italiana i andorrana, ja que és pròpia de territoris sota aquestes jurisdiccions, a més de l’espanyola.

La Llei d’ús i ensenyament del valencià diu, a més, que l’administració “adoptarà les mesures necessàries per impedir la discriminació dels ciutadans pel fet de fer servir qualsevol de les dues llengües oficials”, en referència clara al valencià i el castellà (les dues llengües espanyoles oficials a la comunitat autònoma).

Tenint en compte aquests dos fets legals, ja costa d’entendre moltes coses que passen al voltant de la nostra llengua al País Valencià. Però encara és més perplex el que li va passar a Roberto Benavent, que va anar al campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València per participar a les oposicions de cinc places d’auxiliar administratiu de l’Ajuntament de Godella (Horta Nord). Gira el full que li han deixat damunt la taula per començar l’examen i s’adona que li han donat en castellà. Tot seguit, demana a un membre del tribunal si pot disposar d’un exemplar en valencià, ja que ell s’havia descarregat el temari en valencià i, com a valencianoparlant, li era més senzill fer l’examen en aquesta llengua, recordem-ho, oficial. De cop i volta, se li acosta el president del tribunal i, amb un to de veu elevat li diu, en castellà: “No el tenim en valencià i no te’l donarem; així que, o el fas en castellà, o te’n vas”. L’incident va sorprendre la resta de companys, que van descriure la situació com “humiliant i violenta”, segons recull el diari 'Levante'. I per si fos poc, el president del tribunal va reblar: “Aquí, el que me l’armi, l’envio al carrer!”.

Roberto Benavent, conscient que els seus drets han estat vulnerats, ha presentat un recurs a l’ajuntament de Godella perquè s’anul·li l’examen en què estaven convocades 800 persones. Clar que sí, amb un parell! Tant o més grossos que els del president del tribunal. Si deixem que ens neguin els drets lingüístics sistemàticament i sense oposició, passa el que passa.

stats