Opinió 30/06/2019

Periodista, una professió d'alt risc

Botiguers enfadats i personatges al·lèrgics a les fotografies

i
Marc R. Fort
2 min

Quan estava a la universitat estudiant periodisme ningú em va avisar que es tractava d'una professió d'alt risc, on estrambòtics personatges (que sense cap mena de dubte podrien interpretar el paper d'orcs en la pel·lícula d''El senyor dels anells'), et dirien de tot menys guapo i intentarien privar-te del teu dret a informar la societat. Pot ser que sembli una exageració, tant de bo ho fos, però puc citar un parell d'exemples, cada un d'ells, més curiós que l'anterior.

Escriure sobre la prostitució a Andorra pot ser un tema apassionant, ho he fet i sens dubte em va permetre conèixer més a fons les depravacions amagades del Principat. Ara bé, rebre una trucada a la redacció d'un famós local proper a la Seu d'Urgell advertint-te que com et vegin pels voltants amb una càmera te la faran empassar, resulta fins i tot excitant si ets dels que els hi agrada saber que les teves paraules, simples caràcters plasmats negre sobre blanc, serveixen per donar llum a temes que normalment la societat no coneix, segurament per ignorància.

La construcció d'un nou edifici a l'avinguda Carlemany que obliga moltes botigues a abaixar les persianes. Qui ho diria que seria increpat pels mateixos amos del negoci, els quals, amb un balbuceig inintel·ligible, m'advertirien de les conseqüències de posar els nassos on ningú m'ha demanat que els posi. Sense oblidar-nos tampoc de l'explícita prohibició de parlar amb els seus empleats, els quals denuncien unes condicions laborals deplorables (ui!, se m'ha escapat). Em pregunto què hi ha al darrere d'aquesta trama, xecs en blanc potser?

Periodisme, un ofici que es mereix un extra a la nòmina per qüestions de perillositat. Periodista, una espècie que com si es tractés d'un animal exòtic, és el focus d'atenció d'aquells que no volen que la societat conegui les clavegueres de l'estat. Ara bé, quedi ben clar que de seguir, seguirem, almenys jo, un jove periodista al qual li agraden les emocions fortes.

stats