El perquè de la immersió

Està estudiat, demostrat, corroborat i avalat per experts internacionals que la immersió lingüística és la millor forma d'assegurar-nos que tot estudiant sortit de l'etapa educativa obligatòria domini l'idioma en qüestió

Hi ha un tema que es repeteix com l'all en la política lingüística i que sembla que només cansa els que ens preocupa la llengua. La catalana, clar. Es tracta de la persecució insaciable de la immersió lingüística per substituir-la per una cosa molt guai que sona molt bé com és el trilingüisme o multilingüisme, és igual. I sembla que els que defensem la immersió lingüística ho fem només perquè som retrògrads, espardenyaires, provincians o de ment tancada quan l'únic que sembla és que hi ha a qui el molesta que tothom aprengui la llengua del país. Una cosa que hauria de ser normal..!

Està estudiat, demostrat, corroborat i avalat per experts internacionals que la immersió lingüística és la millor forma d'assegurar-nos que tot estudiant sortit de l'etapa educativa obligatòria domini l'idioma en qüestió. I més, tenint en compte que, portes enfora de l'escola, aquesta llengua no és la dominant, cosa que passa en gran mesura a tots els territoris de parla catalana. Quina proporció de castellà trobem a l'etiquetatge dels productes? I al cinema? I a la televisió? I a la feina? I a les converses de carrer? És evident que no es pot viure 100% en català i que el nostre idioma, oficial per cert, està en les de perdre.

Doncs bingo, és per això que a l'escola es fa el contrari: convertir-lo en llengua dominant per compensar la situació del carrer. I tot i així, n'hi ha per al·lucinar amb el domini del català per part dels alumnes sortints no només de la secundària i el batxillerat sinó també de la universitat, que moltes vegades no sembla de nivell C... En canvi, el nivell de coneixement del castellà, a Catalunya no està tan malament, oi? Perquè recordem-ho, la immersió lingüística no impedeix que a escola s'estudiïn i s'aprenguin segons i tercers idiomes.