Opinió 19/09/2019

Les petites històries

El llibre del Consell General és fruit d’un tàndem d’artistes plens de talent

i
Eva Arasa
2 min

La Pilarín ens té, a molts, el cor robat. Pels seus dibuixos, tan característics i farcits de detalls, que conviden a ser mirats i no només vistos. Perquè vam créixer amb la revista Cavall Fort. Per la vitalitat i l’optimisme que transmet en persona.

Som a l’últim terç del 2019 i, per tant, arribem a la fi de la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. Vaig tenir la sort de treballar amb l’anterior Sindicatura que, entre altres coses, volia que una efemèride com aquesta transcendís la seu parlamentària i arribés al conjunt de la ciutadania. Entre tots els projectes que es van arribar a plantejar i els que s’han materialitzat –concert de música del segle XV amb Jordi Savall, patrocini de la reedició del ‘Manual digest de les Valls neutres d’Andorra’ a càrrec d’Aloma Editors, reproducció facsímil del privilegi de 1419, encàrrec dels estudis corresponents a l’historiador Carles Gascón i al diplomatista Ignasi Baiges, etcètera– dels primers que em van encarregar perquè me’n cuidés va ser ‘La petita història del Consell General’. El Vicenç i la Mònica ho tenien clar, que els dibuixos de la Pilarín són una eina potent per explicar històries i també la Història amb majúscules.

El procés amb l’Editorial Mediterrània, que publica la col·lecció de les petites –grans– històries, va ser d’aquells que es fan amb temps i molta cura. Un cop decidit què volíem i quan ho volíem, “només” calia buscar l’autor del text. Algú capaç d’escriure una síntesi –molt breu, brevíssima– dels moments més rellevants de la nostra història institucional des del segle XV fins a l’actualitat. Encara més: algú capaç de fer aquesta síntesi de manera entenedora i amb una lectura amena. El primer nom va ser el definitiu. Joan Peruga, que d’explicar la història d’Andorra en sap un munt, es va apuntar de seguida a l’aventura. És així que ‘La petita història del Consell General’, que s’acaba de presentar en públic quan al Consell General ha pres el relleu una nova Sindicatura, és un petit tresor fruit d’un tàndem d’artistes plens de talent, de dues persones meravelloses. Moltes gràcies, Pilarín. Moltes gràcies, Joan.

stats