Opinió 04/07/2019

Plastificats

Caldrà que els governs prenguin mesures més valentes amb relació als plàstics

2 min

Les diferents campanyes per reduir els plàstics, des de la darrera acció de Medi Ambient amb les bosses de la fruita i la verdura fins a l'anunci d'aquest estiu d'Estrella Damm, estan servint, com a mínim, perquè prenguem consciència de fins a quin punt ens envolten en el dia a dia i del mal que estem fent al planeta amb el seu ús indiscriminat. Recordo l'impacte que em va provocar aquella foto de la tortuga que tenia la closca deformada per culpa de les anelles de plàstic d'un pack de sis llaunes que algú havia llençat on no tocava. El cas és de l'any 1993. O més recentment la balena que van trobar morta en una platja després d'haver ingerit quilos i quilos de les deixalles més diverses: xarxes, bidons... En aquest cas, la fotografia que més va circular no era la real, sinó la d'una instal·lació artística que pretenia conscienciar sobre aquest greu problema que amenaça els ecosistemes marins.

A poc a poc anem canviant les típiques bosses blanques del súper per bosses reutilitzables de tots els colors -el cistell de tota la vida o el carro tenen poc glamur i es veuen poc per la nostra 'shopping mile' particular. Des d'aquesta setmana, a més, tenim les bossetes de malla per comprar la fruita i la verdura. Aprofito, per cert, per felicitar els súpers que et permeten barrejar diferents tipus de vegetals en una sola bossa mentre els pesis per separat i enganxis les diferents etiquetes a la bossa, que sembla que no són tots.

Però més enllà de responsabilitzar-nos com a consumidors, que està clar que ho hem de fer, caldrà que els governs prenguin mesures més valentes amb relació als plàstics, i més encara en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que darrerament repetim com un mantra. Això vol dir anar més enrere en la cadena i introduir canvis en la producció i l'embalatge no només dels aliments, sinó de la majoria de béns de consum. Ben bé que la nostra és una "Life in plastic" com cantava el grup Aqua, en un sentit força més literal que el de la cançó.

stats