Opinió 08/09/2014

El retorn

Els temps estan canviant i el setembre ja no és el que era. El retorn és una confirmació de les previsions d'abans de marxar

3 min

Per la Diada de Meritxell, deien que començava la vida a Andorra després de les vacances. Ja no és així. En ple estiu ens ha explotat també aquí la sorprenent i desconcertant confessió fiscal de l'expresident Jordi Pujol. Bunyol i 'soufflé'. Té raó encara avui Bob Dylan quan canta que "la ruleta està girant i ningú no pot saber el lloc on pararà... el vent trenca els vidres i fa trontollar les parets..." Efectivament, els temps estan canviant i el setembre ja no és el que era. El retorn és una confirmació de les previsions d'abans de marxar. Sens dubte a Ucraïna i a l'Orient Pròxim. Aquí tornem a l'escola, a la feina, a la rutina. Les havíem oblidat -volíem oblidar-les- durant uns dies. Tornem tots a la realitat. A Europa i a Andorra. Els centres de pensament i d'estadística avisen que Alemanya i Itàlia no creixen, que França està estancada i la recuperació a Espanya -tot i les abraçades de geometria variable entre Rajoy, Merkel i l'Apòstol- és molt feble i impotent davant el seu gegantí nombre d'aturats. Com el ruc de Buridan els oracles de Brussel·les i de Frankfurt van discutint, analitzant i ponderant si més austeritat o, al contrari, creixement. En la incapacitat de reaccionar i pel temps excessiu en l'elecció ens agafarà la tercera recessió en aquests set anys ja de gestió desequilibrada i dual de la crisi.

Andorra no juga del tot en aquesta lliga, però el Tractat de Lisboa ja preveu que els petits països hi puguin entrar i tenir un ple accés al mercat interior europeu per mitjà d'un acord d'associació. Es gira feina en aquests propers sis o set mesos. Molta feina i oportunitats. Abans de Meritxell, Toni Martí ja ha 'tentat lo vado y lo pols', d'acord amb el consell del Manual Digest. Primer a Madrid on el cap de Govern ha visitat el president Rajoy per analitzar la situació de les negociacions per al conveni de doble imposició en un marc de transparència. Pròximament tècnics de les dues parts intentaran enllestir l'acord per tancar-lo abans de Nadal. La UE i l'OCDE pressionen amb l'intercanvi automàtic d'informació, tanmateix Espanya pot entendre que Andorra demani les mateixes regles de joc per a tothom. Segon a Roma on el Papa Francesc l'ha rebut en audiència en una visita normal i de cortesia, atesos els tradicionals vincles entre el Principat i l'Església i les relacions de col·laboració especial, com diuen la Constitució de 1993 i l'acord amb la Santa Seu de 2008. En aquest pacte de col·laboració "especial" s'ha mogut sempre el diàleg sobre la interpretació de la realitat social o de la proposta de solucions per als problemes d'avui. I torna també la vida política interna i el treball parlamentari dins el Consell General, autèntica caixa de ressonància de les inquietuds, interessos i anhels del país per fer possible tot allò que es creu just i necessari. Som al final de la legislatura i caldrà prioritzar les lleis pendents. Així la llei del nou model de pensions de jubilació dels funcionaris, la de sostenibilitat de les finances públiques, la del joc, la dels partits polítics, la de l'embargament, la del saig,... El retorn s'acabarà, probablement, aquest gener quan els Reis ens duran el pressupost ja aprovat per al 2015 i també la convocatòria d'eleccions.

stats