Opinió 28/03/2018

‘Tortas’: formatges per sucar-hi pa

Cal consumir-les a temperatura ambient o amb un toc d’escalfor -mai acabades de treure de la nevera!- per aconseguir una textura i aroma perfectes

2 min

Hi ha formatges que es mengen amb coberts, d’altres que s’agafen directament amb els dits i, finalment, els cremosos que precisen d’algun element més o menys eficaç per no regalimar-ne ni una gota. Als qui, igual que jo, no us podeu estar de sucar pa en cada plat que us posen al davant, us recomano que tasteu alguna varietat de les ‘tortas’ extremenyes. Aquestes meravelles gastronòmiques no es mengen per porcions, es comparteixen al voltant d’una bona taula a base de sucar-hi pa.

Les ‘tortas’ són un formatge cremós de gust intens. S’elaboren amb llet d’ovella crua fermentada amb flors de cards silvestres originaris de les pastures d’Extremadura. Els pistils d’aquestes plantes tallen i quallen la llet crua, donant com a resultat un formatge natural el sabor del qual roman en el paladar durant una bona estona després de cada tast. Cal consumir-lo a temperatura ambient o amb un toc d’escalfor -mai acabat de treure de la nevera!- per aconseguir una textura i aroma perfectes. Amb pa del dia, torrades o els tradicionals ‘picos’ cruixents.

Com que de ‘tortas’ n’hi ha diverses, us en recomano tres de més a menys fortes de gust. La més popular i alhora intensa és la ‘Torta del Casar’. Originària d’aquesta localitat de Càceres, a taula té l’èxit assegurat gràcies als controls del consell regulador d’aquesta Denominació d’Origen. De color groc clar, té un període de maduració d’almenys 60 dies. El resultat és un formatge tou, molt cremós, amb un punt de salat i lleugerament amarg degut al quall vegetal.

Una mica més suau que l’anterior és la ‘Torta de la Serena’. S’elabora a la comarca del mateix nom, a la província de Badajoz. El consell regulador de la Denominació d’Origen de la Serena garanteix que la llet crua que s’utilitza per a la producció d’aquest formatge provingui d’ovelles merines autòctones. Com a anècdota, us diré que per produir-ne un quilo cal la llet de 15 ovelles. Això, i un procés de més de 60 dies de curació en fusta posterior a un procés de salat manual. L’elaboració artesanal dona com a resultat un formatge de textura molt cremosa, de color ocre clar, saborós i certament agradable al paladar.

La tercera de les recomanacions és la ‘Torta del Zújar’, també originària de la comarca de la Serena. Al paladar és la més suau de totes. També la seva textura és la més cremosa de totes, de vegades lleugerament líquida. De color més clar que les altres dues, personalment penso que és la millor elecció per què tots els comensals de la taula, especialment quan hi ha nens, en gaudeixin.

Ja veuen, tres varietats de sabor més o menys intens que si les acompanyem d’un bon vi configuren un pla gastronòmic espectacular. De vins, però, ja en parlarem un altre dia. Bon profit gormands!

stats