Opinió 16/12/2019

Via preferent

Un avenç cap a l’excel·lència

i
Marcel Prats
3 min

En tots els països desenvolupats amb un excel·lent sistema de salut, és el metge referent (metge de capçalera o pediatre pels vostres fills), el qui pot oferir una atenció sanitària personalitzada, qui coneix i fa el seguiment del vostre estat de salut al llarg del temps, qui us guia i acompanya pel sistema sanitari i qui es coordina amb la resta de professionals sanitaris que us tracten.

La via preferent comença quan cada persona, estigui o no malalta, decideix qui vol que sigui el seu metge de capçalera i qui vol que sigui el pediatre dels seus fills. Aquests seran els seus metges referents.

Per fer aquesta elecció, no cal esperar a estar malalt. Cal trucar al vostre metge o pediatre dels vostres fills, aquell a qui aneu sempre perquè us registri com a metge referent. També ho podeu fer a través de la CASS o de qualsevol dels centres del SAAS, tant l'hospital com els centres d'atenció primària.

Això us assegura que qualsevol acte que se'n derivi tant les analítiques com les proves, l'accés a l'especialista com a l'hospital, estarà ordenat i regulat, sempre que, recordem, hagueu anat primer al vostre metge o pediatre referent. Només en tres especialitats podeu accedir directament sense haver de passar abans pel vostre metge referent, que són el ginecòleg, l'oftalmòleg i l'odontòleg, i també el Servei de Salut Escolar i els centres d'atenció primària. Per tant, és molt important que elegiu qui voleu que sigui el vostre metge referent i el pediatre pels vostres fills, i que sigui ell qui, quan estigueu malalts, us atengui per primera vegada.

Si el metge referent ho considera necessari, us pot demanar una prova o demanar una visita a l'especialista a excepció que aneu a Urgències o a l'especialista després d'estar ingressat. Si després aquest especialista decideix que us ha de veure amb continuïtat perquè teniu una malaltia crònica o llarga, tampoc us preocupeu, no us caldrà anar abans al metge referent cada vegada, perquè aquest especialista ja serà el vostre metge especialista referent.

El vostre metge referent us podrà derivar fora d'Andorra en tres excepcions: quan hi ha dificultat d'accés o quan no hi ha l'especialitat que necessiteu dins d'Andorra, o quan ja s'estan seguint tractaments fora d'Andorra. Per anar a visitar-vos fora d'Andorra per malalties més complexes, si el metge especialista ho troba oportú, serà ell qui ho podrà derivar.

Recordeu. Cal elegir metge per vosaltres i pediatre pels vostres fills perquè siguin ells els vostres metges referents, i anar primer a visitar-los quan tingueu una malaltia. Després, ja no us preocupeu de res més, perquè ja sou dins la via preferent. En tot moment, tot l’equip de professionals de la salut que intervenen en el seu procés clínic pel qual vostè ha consultat estaran informats i coordinats a través de la seva història clínica.

En tots els països amb excel·lents sistemes de salut com és Andorra, la població és i estarà cada vegada més envellida, amb més necessitats, i amb unes despeses en tecnologia que cada vegada seran més cares a causa de les noves aportacions.

Amb aquest nou model, Andorra, un dels millors sistemes de salut en l'àmbit mundial, podrà a través del ministeri de Salut, de la CASS i a través dels metges, del SAAS i de tots els altres professionals de suport assistencial, seguir millorant la qualitat i l'eficiència del nostre sistema de salut. Ens permetrà també a tots els professionals de la salut, a estar coordinats i cooperant junts per aportar el millor de cada un de nosaltres, per resoldre i tractar el millor que sapiguem a tota la nostra població, des dels més petits als més grans.

stats