Opinió 20/10/2018

La visibilitat del llaç rosa

És molt important per lluitar contra l'estigmatització que ha suposat durant molt de temps patir-la

2 min

Andorra la VellaAquest divendres, 19 d'octubre, Dia mundial de la lluita contra el càncer de mama, un s'alegrava molt de veure a força gent lluint un llaç o una peça de roba de color rosa, en senyal de solidaritat amb aquesta causa.

La veritat és que, de sempre, he estat una mica reticent a la celebració del Dia Mundial d'una causa o d'una altra, no perquè no la comparteixi, sinó, bàsicament, perquè crec que aquesta no s'hauria de centrar només en un dia i després caure en l'oblit. Dit això, amb el temps un es torna més pragmàtic i, al final, dins una societat com la nostra, en la qual mana la immediatesa i l'impacte constant d'informació que molts cops tapa el debat de fons i profund, crec que poder focalitzar la societat encara que sigui un dia en concret, té els seus beneficis.

Donar visibilitat a aquesta malaltia és molt important. Primer, per lluitar contra l'estigmatització que ha suposat durant molt de temps patir-la. No fa gaire anys que ni la persona que la patia ni els seus familiars no s'atrevien a anomenar-la i s'hi referien a través d'eufemismes. Era un tema tabú a la nostra societat. Avui en dia això ha canviat molt, tot i que encara queda feina per fer, i ha estat gràcies a la lluita i a la difusió que n'han fet les associacions i organismes que hi treballen de forma incansable.

És molt important perquè també és un reconeixement a tots els col·lectius que treballen per donar resposta a aquesta malaltia des de tots els àmbits. Des dels investigadors mèdics, que treballen per trobar una cura i tractaments més efectius, de forma que millorin la seva qualitat de vida, a les fundacions i a les associacions que treballen de forma incansable i admirable per donar suport i ajuda a malalts i familiars.

I és molt important per donar suport i reconeixement a aquelles persones que la pateixen i hi lluiten de forma incansable cada dia. I també als seus familiars i amics que són el suport clau que tenen per afrontar aquesta lluita.

Que lluir el llaç rosa el passat divendres serveixi per comprometre'ns a aportar tot allò que estigui a les nostres mans per tal d'ajudar aquelles les persones que pateixen aquesta malaltia durant la resta dels 364 dies de l'any.

stats