Parròquies 08/02/2023

Andorra la Vella oficialitza la cessió de locals a entitats a l'antiga Batllia

El comú ha invertit 300.000 euros a l'habilitació d'espais

M. F. (ANA)
3 min
Els cònsols d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, amb els representants de les entitats que reben un local.

Andorra la VellaEl comú d'Andorra la Vella ha lliurat aquest dimecres a cinc entitats les claus dels locals que s'han habilitat a l'antiga seu de la justícia. Es tracta d'uns despatxos que s'han construït en uns espais comunals i que se cedeixen de manera gratuïta. Els ocupants d'aquests nous espais són l'Associació de Dones d'Andorra (ADA); FabLab Andorra la Vella; Carnet Jove; l'Institut de les Dones i l'Associació del trastorn de l'espectre de l'autisme d'Andorra (Autea). Des del comú, que ha invertit a habilitar els espais 300.000 euros, es valora que gràcies a aquesta nova ubicació les entitats puguin tenir una major visibilitat.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha destacat que el projecte "ha anat evolucionant", ja que inicialment es va pensar a fer-hi un espai intergeneracional, una idea que amb la pandèmia va quedar paralitzada i que finalment s'ha plasmat com un espai per a entitats. De fet, ha manifestat que es dona "resposta" a les necessitats de les entitats. En aquest sentit, ha puntualitzat que per fer la tria s'ha tingut en compte aquelles que han de tenir "un contacte directe" amb els usuaris. La cònsol major ha detallat que pel que fa al Carnet Jove, ocupava uns locals a la Llacuna (on hi ha altres espais d'entitats) però que no tenia "la visibilitat que entenc que ha de tenir" i ara creu que precisament podrà fer arribar la feina que fa als joves amb més facilitat. Pel que fa a l'ADA ha subratllat que sigui una entitat que "fa molts anys que funciona" i que dones que necessiten una certa "confidencialitat (com ha manifestat la seva presidenta, Mònica Codina), tinguin un accés independent des del carrer. Quant a l'Institut de les Dones, Marsol s'ha mostrat "encantada de col·laborar" amb l'organisme recentment creat i que necessitava un local. Quant a Autea, ha manifestat que tindrà uns espais que compartirà amb altres entitats, ja que es tracta d'associacions que no han d'estar tan presents als locals. Pel que fa a FabLab Andorra la Vella, la cònsol major ha destacat que fa temps que treballen amb ells i ha valorat que vulguin fer una feina d'apropar la tecnologia tant als infants com als emprenedors i altres persones que vulguin formar-se en les noves tecnologies.

Des de les entitats s'han mostrat agraïdes per poder comptar amb aquests locals i, per exemple des de l'ADA han exposat que tenien un espai cedit pel comú d'Escaldes-Engordany des de fa uns anys, però que volien tenir un despatx "més cèntric i que pugui donar a les dones un accés més fàcil", ja que les actuals instal·lacions "no facilitaven" que algunes hi acudissin a l'entitat. De fet, Codina creu que la nova ubicació pot potenciar que el punt d'informació a la dona amb què compten tingui més usuàries, una xifra que actualment es troba en el centenar per any.

I des de l'Institut de les Dones la secretària general, Montserrat Ronchera, ha manifestat que donat el pressupost ajustat que tenen buscaven un local que no els costés gaire o fos gratuït i ha agraït la disponibilitat del comú. De fet, ha dit que Marsol ha estat "excepcionalment eficient" perquè en 24 hores se'ls va comunicar que podrien disposar d'aquests espais.

Des d'Autea han subratllat que podran atendre cada vegada més famílies. I des de FabLab han posat en relleu que volen "compartir les tecnologies" amb els infants i també amb les empreses.

Tots els locals compten amb accessos independents i a les instal·lacions hi ha també dues sales de reunions i espais de serveis.

stats