Parròquies 15/02/2023

Dolsa presentarà l'afer Grifols davant del tribunal d'Estrasburg

El comú s'ha negat a organitzar una consulta popular a la ciutadania

M. R. (ANA)
2 min
Una simulació del centre de recerca de Grifols a Ordino.

OrdinoEl conseller de X'Ordino, Enric Dolsa, ha assegurat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior a la sessió de consell de comú tradicional dels arrendaments que es desplaçarà a Estrasburg amb l'objectiu de portar l'afer Grifols davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. "Em costarà diners, però penso que s'ha de començar a parlar d'aquest tema fora de casa", ha declarat Dolsa. El conseller de l'oposició ho ha comunicat així després de demanar al cònsol major, Josep Àngel Mortés, que rectifiqués la seva decisió amb relació al fet de negar-se a organitzar una consulta popular a la ciutadania sobre el centre de recerca immunològica. Una petició que ha estat denegada pel cònsol, qui ha justificat de nou que la corporació està "perfectament legitimada" per haver pres aquesta decisió a favor de la diversificació de l'economia i de la creació de nous llocs de treball.

Dolsa, de fet, ha fet aquestes declaracions després que el Tribunal Constitucional hagi tornat a desestimar aquest dimecres el recurs d'empara que havia presentat a l'organisme contra el pacte de socis entre el Govern i Grifols per tirar endavant el laboratori. "Imaginem-nos un futur escenari en què es produís un episodi de contaminació. Els visitants no voldrien venir a Andorra" ha plantejat Dolsa. Davant d'aquestes declaracions, Mortés ha recordat que l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell disposa des de fa molts anys d'un laboratori tipus P3.

El conseller de la minoria ha volgut comparar també el projecte de Grifols amb el projecte del túnel del Port del Rat, i ha recordat que, anys enrere, "tot i que es tractava d'un projecte d'interès nacional", es va abordar des del comú a través d'una consulta ciutadana. Mortés, per la seva banda, ha desmentit el fet que el túnel Port del Rat fos un projecte d'interès nacional i ha insistit en "no tergiversar la informació".

Així mateix, Dolsa ha anunciat que assistirà el dissabte vinent a la manifestació de protesta contra el laboratori P3 convocada per la plataforma contra Grifols.

Arrendats els cortons de l'Hortell i la Coma de Varilles després de vint anys 

La sessió de comú ha comptat amb la presència dels ramaders d’Ordino, ja que, després de més de vint anys, s'ha celebrat la tradicional sessió dels arrendaments de pastures. Cal Fijat, doncs, peixerà el cortó de l’Hortell i Cal Cametes, el cortó de la coma de Varilles, per un valor simbòlic de 25 euros i 60 euros però amb la voluntat de recuperar aquesta tradició. Pel que fa a la representació, hi han participat cinc explotacions de la parròquia, tots de segona i tercera generació, amb Cal Saboyano, Ca l’Olibet i Cal Duedra.

El consell

stats