Parròquies 10/02/2023

Els nous límits entre Andorra i Escaldes es fixaran aquest mandat

Marsol i Gili han signat un protocol d'entesa sobre les zones d'administració única

M. F. (ANA)
2 min
Les cònsols d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Rosa Gili, en la signatura del protocol.

Andorra la VellaAndorra la Vella i Escaldes-Engordany han fet aquest divendres un pas més per delimitar territorialment les dues parròquies. D'aquesta manera, les dues cònsols majors, Rosa Gili i Conxita Marsol, han signat un protocol d'entesa sobre les zones d'administració única que ha de servir de base perquè s'hi estableixin els límits parroquials. Tal com han posat en relleu tant Marsol com Gili, "després de 35 anys" calia "fer un pas endavant" i fixar aquests límits que afecten bàsicament zones de l'Obac de les dues parròquies. Ara es crearà una comissió conjunta que durà a terme les negociacions amb la voluntat que abans que acabi el mandat aquesta qüestió pugui quedar tancada.

Va ser el mes d'agost que després de les divergències generades arran del reglament d'accés rodat a la vall del Madriu-Perafita-Claror les dues cònsols van acordar treballar per arribar a un acord sobre les zones d'administració única, perquè servissin com a límits parroquials. Aquest divendres, com s'ha esmentat, s'ha fet un pas "endavant" i les dues mandatàries comunals han signat un protocol que inclou tres acords. El més "important", tal com ha subratllat Gili, és que s'inicien els tràmits administratius "per suprimir el règim d'indivisió en les zones d'administració única". Un segon acord recull que es crearà una comissió conjunta que ha de negociar i preparar un conveni final. El tercer acord del document fa constar la "precisió" que "en cap cas" aquest protocol té vocació d'entrar en les zones indivises de la vall del Madriu-Perafita-Claror i que afecten els territoris entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria.

Gili ha destacat que "el compromís" és poder tancar aquesta qüestió aquest mandat comunal perquè "en un any no sabem què passarà". I al seu torn, Marsol s'ha mostrat convençuda que "no hi ha d'haver massa problemes" en aquesta qüestió.

La cònsol major escaldenca ha puntualitzat que es tracta d'una "qüestió jurídica", ja que ja s'estava gestionant aquestes zones de manera única, és a dir, que cada comú ja estava gestionant aquest terreny com a propi, però que quedava per polir certs "matisos" tal com ha incidit Marsol. De fet, la mandatària comunal escaldenca ha recordat aquestes zones estan definides fins i tot als plans d'urbanisme de les dues parròquies.

Marsol ha recordat que l'any 1978, quan es va dividir les dues parròquies, només es va delimitar la zona urbana i que a finals dels anys vuitanta es va signar un conveni que establia aquestes zones d'administració única. Ara s'ha vist la "necessitat d'evolucionar" i determinar ben bé els límits parroquials.

stats