Parròquies 11/01/2023

Torna l'escudella d'Andorra la Vella amb 5.000 racions

L'esdeveniment es va haver d'aturar per la irrupció de la pandèmia

ARA Andorra
2 min
Escudellaires preparant l'escudella a Andorra la Vella. / M.F. (ANA)

Andorra la VellaLa plaça Guillemó tornarà a ser el centre neuràlgic de l'escudellada popular que es repartirà de manera gratuïta dimarts 17 de gener a partir de la 1 del migdia per celebrar el dia de Sant Antoni. Després de dos anys de parèntesi a causa de la pandèmia, es recupera una de les tradicions més consolidades instaurada a la parròquia l'any 1970 quan un grup d'amics, que residien i treballaven a l'avinguda Meritxell i que celebraven la seva onomàstica i l'aniversari el dia de Sant Antoni Abat, van voler celebrar-la conjuntament amb una festa al carrer.

La confraria d'escudellaires, amb el suport del Comú, repartirà gairebé 5.000 racions d'aquest suculent plat, una xifra lleugerament superior a l'habitual perquè hi haurà una fogaina més cedida per un dels impulsors de l'escudellada: l'excònsol major d'Andorra la Vella, Antoni Puigdellívol, que va morir el gener del 2021.

El procés d'elaboració començarà la tarda del dilluns 16 amb la preparació del mondongo (trinxar la verdura i preparar la vianda). Es prepararan prop de 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra de blanca, uns 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. S'utilitzaran uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 quilos d'arròs i de fideus, 65 quilos de col, 40 quilos de porro i d'api, 40 de carabassa, 30 quilos de pastanagues, i uns 20 quilos de mongetes i de cigrons.

Dimarts 17 a partir de les 5 de la matinada un grup d'escudellaires iniciaran el procés de cocció amb l'encesa de les 10 fogaines a la plaça Guillemó. Està previst que s'usin més de 1.500 litres d'aigua per acabar repartint, a partir del migdia, les prop de 5.000 racions d'escudella previstes, que s'acompanyaran de pa moreno i vi negre (140 litres), i per a les postres, es repartiran racions de 160 tortells de Sant Antoni.

El plat commemoratiu de la jornada es dedicarà al 25è aniversari de l'agermanament amb la localitat francesa de Foix. Si bé les edicions 2021 i 2022 de l'escudellada popular no es van celebrar a causa de la pandèmia, els dos anys es va produir i vendre el plat dedicat als 40 anys de l'Esbart dansaire d'Andorra la Vella i als 55 anys de l'agermanament amb Valls, respectivament. Els plats commemoratius es posaran a la venda a 8 euros i es podran adquirir el mateix dia de l'escudella al Centre cultural La Llacuna.

Si bé el repartiment de l'escudella es preveu que comenci a la 1 del migdia, mitja hora abans es farà l'acte de rebuda dels nous escudellaires que entren a formar part de la confraria, amb la tradicional entrega d'armilles, davantals i culleres. Hi tenen dret aquelles persones que han participat en l'elaboració d'un mínim de 3 escudelles. La confraria compta actualment amb una vuitantena d'escudellaires.

stats