Política 28/01/2019

L'ANC denuncia catalanofòbia en un restaurant de Soldeu

“Els presos haurien de ser afusellats, estic fins als collons de vosaltres”, li va etzibar l'amo a un client català que duia el llaç groc

Ara Andorra
2 min
El restaurant de Soldeu on va passar l'incident. / JORDI BALSELLS

Andorra la VellaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) d'Andorra denuncia en un comunicat un incident que va patir aquest dissabte passat el turista català Jordi Balsells al restaurant La Palmera de Soldeu quan pretenia comprar un entrepà en aquest establiment. Balsells, que anava acompanyat de dues dones (una andalusa i l'altra russa), explica que “només entrar, un home que hi havia a l'entrada em va dir, assenyalant el llaç groc que porto al pit, 'això sí que em toca els collons'”.

Segons el relat dels fets que l'afectat ha publicat a les seves xarxes socials, es va dirigir a la barra per fer la comanda i l'home, que va resultar ser l'amo del local, li va etzibar: “Aquests [els presos independentistes] haurien de ser afusellats, aquest és un altre país i jo dic el que em dona la gana, ja estic fins als collons de vosaltres” i, mirant el cambrer de la barra, va dir “que paguin i se'n vagin”.

Jordi Balsells, que assegura que li van cobrar de més i que no li van donar el tiquet, explica que ha posat l'incident en coneixement de les autoritats andorranes. Segons el seu relat, la dona andalusa, molt espantada, li va preguntar: “Això us passa molt? Ara sí que us entenc”, i la russa va afirmar: “Creia que aquestes coses només passaven a Turquia”.

El propietari de l'establiment, Joan Morón Montero, ha corroborat els fets a l'ARA Andorra, però ha matisat que tota la conversa, almenys per part seva, era amb un to de "conya" i que en cap cas el va assenyalar ni el va increpar. També nega que li cobrés de més i apunta que li va donar el tiquet i li va cobrar 7,5 euros.

En la seva versió dels fets, Montero explica que Balsells va preguntar si podia entrar amb el gos i és aleshores quan el propietari li va respondre que "em molesta més el llacet que el gos". Al cap d'una estona, Balsells es va aixecar i li va ensenyar una foto de l'activista català Jordi Sànchez, i li va explicar que porta el llaç groc per reivindicar la seva llibertat i la de la resta de presos, i Montero, segons ell mateix explica, li va contestar que "si està a la presó és perquè alguna cosa haurà fet, per mi hauria d'estar a la presó de per vida i fins i tot afusellat".

El propietari del local considera que la reivindicació s'ha de cenyir a Catalunya i expressa que "m'emprenya que vinguin a Andorra a reivindicar la causa, estan en un país que no és el seu" i conclou que "jo també tinc dret a expressar-me". Tot i això, Montero assegura que té molts clients i amics independentistes i que amb tots ells fa les mateixes "bromes i conyes, és tot un estira-i-arronsa per totes dues parts". Fora d'aquest afer, també explica que ell mateix ha tret llaços grocs que han aparegut pel poble de Soldeu perquè "no estic a favor que es reivindiquin a Andorra".

stats