D’Acord aposta pels referèndums i perquè la ciutadania faci demandes d'informació al Govern

Gili: "En els darrers anys no s’ha parlat prou amb els ciutadans i no hi hagut l'intercanvi que és absolutament necessari"

D’Acord vol potenciar la participació dels ciutadans en política, tal com han defensat aquest dijous els candidats a Escaldes-Engordany Rosa Gili i Marc Magallón. Entre les propostes que volen impulsar hi ha l’obligatorietat de mantenir reunions amb col·legis professionals o associacions afectades per lleis o mesures que vulgui tirar endavant el Govern, la possibilitat que la ciutadania pugui demanar referèndums amb un nombre concret de signatures o també la de fer preguntes o demandes d’informació que hagi de respondre l’executiu.

Gili ha posat en relleu que “en els darrers anys no s’ha parlat prou amb els ciutadans i no hi hagut un intercanvi que és absolutament necessari”. Per la seva banda, Magallón ha recordat que “antigament es feien moltes reunions de poble i, ara, tot això s’ha perdut”.

“Què menys que escoltar i que hi hagi diàleg per recollir neguits i problemes que, per molt que hi hagi assessors, no sempre arriben a l’executiu”, ha apuntat Gili, tot posant com a exemple la manca de comunicació que des de Demòcrates per Andorra s’ha tingut amb la ciutadania amb projectes molt importants i que podien afectar molta gent com The Cloud o l’heliport.

Des de d’Acord també es proposa que des de la societat civil es puguin reclamar la celebració de referèndums vinculants. Per fer-ho, caldria aplegar un 15% del suport de la població i, llavors, el Govern hauria d’acceptar que aquests fossin determinants. Una altra iniciativa seria obrir la porta a què els ciutadans, també amb el suport, en aquest cas, de 200 persones, puguin formular a l’executiu preguntes o demandes d’informació, tal com ara fan els consellers de l’oposició.

Magallón ha defensat que totes aquestes mesures es traduiran “en un reforç de la democràcia” i ha volgut posar l’exemple “d’estats a la vora com ara Suïssa que fa temps que ho practiquen”. Per a d’Acord, ha sentenciat, “la veu del poble és la viva veu de la democràcia”.