Política 14/03/2019

D'Acord advoca per un canvi del sistema electoral per una major transparència de l'acció pública

Consideren que el Consell General "ha d'impulsar i controlar l'acció de l'executiu més del que ho fa"

ARA Andorra
2 min
Els candidats de d'Acord Vicenç Alay i Marc Galabert, a la plaça del Consell General aquest dijous. / D'ACORD

Andorra la VellaEls candidats de d'Acord han aprofitat la celebració del dia de la Constitució per defensar la necessitat de millorar el sistema electoral per fer-lo més representatiu, al mateix temps que es promou una major transparència en l'àmbit de la gestió pública i un increment del control per part del Consell General de les actuacions del Govern. Així, han defensat que cal aconseguir que les institucions, en aquest cas tant l'executiu com els comuns, "estiguin al servei de les persones" i no pas a l'inrevés.

Aprofitant la festivitat de la Constitució, els candidats de les diferents llistes de d'Acord s'han aplegat per seguir alguns dels actes que es feien davant Casa de la Vall, seu històrica del parlament andorrà. Allà, el número u ordinenc, Marc Galabert, i el dos massanenc, Vicenç Alay, han recordat que una base important de l'entesa de la coalició territorial passa per introduir canvis en el sistema electoral per fer-lo més democràtic i representatiu, així com per una aposta ferma per incrementar la transparència de l'acció pública. Galabert ha defensat que l'entesa entre Partit Socialdemòcrata i Liberals d'Andorra "respecta l'esperit institucional" tot recordant que, llavors, l'any 1993, "persones que pensaven de forma diferent van tancar un pacte molt important pel país".

Sobre un dels eixos claus de l'acord, el candidat ordinenc ha remarcat que "l'actual sistema electoral limita l'acció del Govern" i que volen "superar-ho". Així, ha afirmat que "hi ha recorregut per ampliar la base de la representació popular al Consell General" i que aquest "ha d'impulsar i controlar l'acció de l'executiu més del que ho fa". Aquest darrer punt també és important per aconseguir un altre objectiu de d'Acord: "Les institucions han de ser més transparents".

En idèntica línia s'ha expressat Alay. El polític massanenc ha deixat clar que la voluntat de d'Acord és que "tota la vida institucional sigui més activa i s'acomodi als temps actuals". En aquest sentit, ha remarcat que "han passat molts anys" des de l'aprovació de la Constitució, que va ser "un pas endavant" però que la Carta Magna "és una cosa viva" i, per tant, toca saber adaptar-la a la societat present.

stats