Política 13/12/2017

Acords en salut, educació i turisme entre Andorra i Occitània

Les dues regions intensificaran la cooperació en diversos àmbits durant l'any que ve

Ana
4 min
Fotografia de grup de les dues delegacions reunides aquest dimecres, amb les ministres Calvó i Ubach i l'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero. /SRCI

Andorra la VellaLa seu de la Prefectura de la Regió Occitana ha acollit aquest dimecres una jornada de treball francoandorrana per impulsar projectes conjunts i intercanviar experiències i sinergies entre els dos territoris. Durant la trobada s'han organitzat diferents tallers per abordar iniciatives de cooperació al voltant del desenvolupament econòmic, la salut i el desenvolupament turístic centrat en el turisme de muntanya, a més d'aspectes relacionats amb l'educació, l'ensenyament superior i la joventut.

La delegació andorrana que s'ha traslladat a Tolosa de Llenguadoc l'han encapçalada les ministres d'Afers Exteriors i Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Maria Ubach i Sílvia Calvó, respectivament, acompanyades del secretari d'Estat de Salut, Joan León. Per part francesa la reunió ha estat presidida pel prefecte de la regió, Pascal Mailhos, i el vicepresident del Consell Regional, Guillaume Cros, en representació de la presidenta d'Occitània, Carol Delga, i l'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.

En l'àmbit del desenvolupament econòmic s'han tractat diferents aspectes de manera transversal, relacionats amb la transició energètica i el desenvolupament de l'economia verda, les indústries agroalimentàries i l'agricultura ecològica. La delegació andorrana també ha pogut exposar els seus projectes de mobilitat i de model urbanístic relacionat amb el Big Data dut a terme en col·laboració amb el MIT. En aquest taller, a més de la ministra Calvó, han participat tècnics de projectes d'Actua. Per part francesa ha estat presidida pel responsable de la direcció regional d'Empresa, Competència, Consum, Treball i Ocupació (Direccte), Christophe Lerouge, i altres responsables i tècnics d'economia i comerç occitans.

Nou impuls a la cooperació en l’àmbit sanitari

En l'àmbit sanitari, les delegacions han abordat la cooperació entre França i Andorra, a la qual es donarà un nou impuls durant el 2018 i 2019 a través de diferents eixos d’actuació com la prevenció de la discapacitat, amb trobades de treball entre professionals del sector geriàtric, amb estreta col·laboració amb el Gerontopole, el centre hospitalari de Tolosa de Llenguadoc; la cooperació en les urgències mèdiques, integrant els serveis andorrans a la xarxa transfronterera de coordinació d'urgències dels Pirineus i també es treballarà conjuntament la salut de les malalties cròniques i el tractament del càncer, amb la proposta d'adhesió d'Andorra a la xarxa occitana d'oncologia. La cooperació en l’àmbit de la Salut també afectarà la contractació mèdica, la millora de la seguretat sanitària i l’intercanvi en el tractament de grans dades i de la reflexió ètica. El secretari d'Estat de Salut ha participat en el taller amb responsables mèdics del SAAS i tècnics d'Actua. Per part francesa, hi ha participat la directora de l'Agència Regional de la Salut (ARS), Monique Cavallier, així com responsables del centre mèdic Gerontopole i del Servei regional de cooperació i mobilitat.

Projectes de turisme sostenible

També s'han tractat aspectes relacionats amb el desenvolupament sostenible del turisme i els reptes del Pirineu. Les autoritats franceses i les autoritats andorranes han destacat el capital que suposa la muntanya per al desenvolupament de noves activitats. També han posat en relleu els reptes a afrontar per fer front al canvi climàtic, i a la gestió dels béns naturals, com l'aigua. Durant el taller, en el qual han participat responsables del ministeri de Turisme i del Cenma, així com el director regional occità de Medi Ambient i altres responsables de la regió, s'ha valorat de manera positiva l'impuls que es donarà a les relacions entre els dos territoris a través de les millores dels accessos a l'RN-20.

Promoció dels centres d’ensenyament superior especialitzats en agricultura i enginyeria

Les dues delegacions també han treballat en l'impuls i l'enfortiment amb visibilitat de l'oferta de formació i d'ensenyament superior francès entre els joves andorrans, i dels dispositius d'acollida dels estudiants de les dues acadèmies de la regió d'Occitània. S'ha tractat, també, sobre facilitar l'ingrés dels joves andorrans als establiments universitaris de la regió d'Occitània, la promoció dels centres d'ensenyament agrícoles i d'enginyeria energètica. Els directors d'Educació i de Medi Ambient del Govern, responsables del Cenma i de la Universitat d'Andorra s'han reunit amb el rector de la regió acadèmica de Montpeller, Armande Le Pellec-Muller, i amb altres responsables d'educació i joventut d'Occitània.

Aquesta ha estat la primera reunió de cooperació transfronterera des de la creació de la nova regió d'Occitània, tot i la tradicional cooperació existent entre ambdós territoris, incentivada especialment en els darrers anys en diferents àmbits com la salut, l'educació, i el científic. Ambdues delegacions han coincidit en l'impuls a la cooperació després de la firma, al mes de març, d'un acord internacional relatiu a la millora de la viabilitat de les carreteres nacionals franceses 20, 22 i 320 entre Andorra i França, que implica un programa compartit d'inversions de 21 milions d'euros que permetrà reforçar la seguretat viària entre Acs i la frontera francoandorrana. En aquest sentit, tant el prefecte de la regió, Pascal Mailhos, com la ministra Maria Ubach han convingut que aquest és un pas decisiu en les relacions de proximitat entre França i Andorra i que obre noves vies de cooperació en àmbits de mutu interès.

Mailhos ha ressaltat que la cooperació amb Andorra està determinada a ser positiva i activa amb el teixit empresarial, pioner en àmbits d'energia, federades al pol de competitivitat Derbi, amb l'experiència en matèria d'agricultura biològica i d'agroalimentària i l'ensenyament superior en estudis universitaris específics, també ha destacat que el Principat, de la mateixa manera que França, està totalment implicada en un procés de transició de la seva economia.

Ubach ha valorat de manera positiva l'intercanvi d'experiències dutes a terme per ambdues delegacions en els diferents àmbits i ha destacat l'oportunitat que representa aquesta cooperació per als dos territoris. Per la seva part, Calvó ha remarcat la importància de compartir dinàmiques de treball en matèria mediambiental i ha ressaltat l'alineació en l'impuls de la transformació de les polítiques energètiques que tenen França i Andorra.

De la mateixa manera, els representants d'ambdós països s'han compromès a continuar reforçant les col·laboracions en els diferents àmbits, incentivant durant el 2018, trobades empresarials centrades en les energies, i d'una missió sobre l'agricultura biològica, processos de certificació bio i denominacions oficials de qualitat i d'origen.

stats