Andorra vota pel retorn de Rússia a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa

Va ser expulsada després dels esdeveniments de Crimea el 2014

Expulsat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ( PACE) després dels esdeveniments de Crimea el 2014, Rússia torna malgrat una forta oposició procedent d'Ucraïna, dels estats bàltics i del Regne Unit. Més sorprenentment, els setze delegats francesos van votar unànimement a favor d'aquest retorn. L’intent de Macron d’escalfar o canviar d’engranatge, mantenint una posició dura seguint les indicacions dels Estats Units, en relació amb Rússia, no han tingut cap èxit tàctic o diplomàtic.

El canal rus RT ha informat dels països que van votar a favor o en contra del retorn de Rússia a l’ APACE, una organització que agrupa 47 països eurasiàtics (excepte Bielorússia des de 1997) que s'han compromès a respectar els drets humans.

Dotze països van votar per unanimitat per al retorn de Rússia a l’organització internacional: Andorra (2 delegats), Àustria (5), Azerbaidjan (6), Xipre (2), Espanya (5) ), França (16), Irlanda (1), Islàndia (2), Noruega (5), Sèrbia (5), San Marino (2) i Turquia (10). Onze països van votar a favor de la devolució, incloent-hi Armènia (2 per a, 1 en contra), Suïssa (4 per a, 1 en contra), Alemanya (11 per a, 2 en contra), Itàlia (12 per, 1 abstenció) o Holanda (5 per, 2 en contra).
Rússia, un gran contribuent a PACE

Tres països han votat majoritàriament en contra: Polònia (1, 9 en contra), Suècia (1, 4 en contra) i el Regne Unit (2, 8 en contra, 3 abstencions). Finalment cinc països van votar en contra bastant: Estònia (3 delegats), Geòrgia (5), ara és sacsejada per un nou brot de ' rusofobia' als carrers de Tbilissi, Lituània (4), Estònia (3) i Ucraïna (11), que ha anunciat que suspèn la seva participació en els treballs de l'Assemblea.

Segons Alvise Maniero, un dels representants electes de PACE a Itàlia , "l'absència de Rússia de la  PACE es contraposa a la mateixa raó de ser de la institució. El seu propòsit és permetre als 47 països tenir influències recíproques i permetre'ns avançar cap als valors i objectius que volem desenvolupar. Els pares fundadors de la institució ho havien fundat com un mitjà per unir els exbel·ligerants després de la Segona Guerra Mundial ".

A més del pes geopolític important de Rússia, les qüestions pressupostàries poden haver intervingut. Exclosa, Rússia ja no va pagar la seva contribució anual de 33 milions d’euros a la PACE, sent un dels majors contribuïdors amb França i Alemanya.