Política 20/01/2019

Andorra Sobirana proposa un fons per fer aflorar els pisos 'negres'

La candidatura, presentada per Eusebi Nomen, es defineix com a "transversal" i proposa una solució per al problema dels pisos que no han estat declarats

M. Pérez
3 min
L'exconseller general Eusebi Nomen. / M. P.

Andorra la VellaL'exconseller general Eusebi Nomen, ha presentat aquest diumenge la candidatura a la circumscripció nacional de les eleccions generals d'aquest any sota el nom Andorra Sobirana. Nomen ha definit el partit com "un grup de persones independents" i "transversal", ja que està conformat per ideologies tant de dretes com d'esquerres. A més, ha destacat que "no som un aparador de la rebotiga de cap poder" i ha deixat clar que "és una iniciativa que s'acosta als moviments socials i a les preocupacions de la ciutadania". "És transversal perquè la sobirania és la garantia de la independència, la independència és el que permet la diferenciació i la diferenciació és imprescindible per tenir creixement econòmic i social", ha argumentat. D'aquesta manera, ha estructurat el primer punt del programa electoral basat en la cerca de la solució al problema actual de l'habitatge mitjançant la creació del que ha anomenat com el fons nacional d'habitatges.

Aquest fons, segons Nomen, té un mecanisme senzill i permetrà que hi hagin "milers d'habitatges de lloguer indexats tots ells segons el salari mínim" i tindrà una estructura semblant a un fons de jubilació o un fons de vida. El mecanisme es basa en el fet que una persona que té un habitatge l'aporta al fons i, en aquest moment, es canvia la titularitat i totes les despeses van a càrrec d'aquest fons. Posteriorment, aquest habitatge es lloga a una altra persona i, quan el propietari es jubila o té necessitats econòmiques, té dues opcions: o tornar a adquirir l'habitatge o rebre totes les mensualitats del lloguer mentre no l'ha tingut en el seu poder, ja que les rendes es van acumulant en un fons que es cobra al final de tot. En el cas que el propietari no continuï viu, aquests ingressos passaran a ser propietat dels hereus. Així doncs, "es dinamitzarà la creació de nous habitatges".

D'aquesta manera, aquest mecanisme s'adapta a les normes d'antiblanqueig de capitals definides en l'OCDE i "es dona solució als 1.500 habitatges que, segons el ministre de Finances, avui en dia estan bloquejats" ha argumentat. Gràcies a aquest mètode "no hi ha intercanvi de dades automàtiques" i la societat andorrana passarà a "disposar de centenars d'habitatges de lloguer". Per tant, Nomen ha deixat clar que "és impossible fer blanqueig amb aquestes figures i així ho reconeix l'OCDE", ja que hi ha països que fan coses similars, ha assegurat.

És per aquest motiu que aquest fenomen tindrà una gran repercussió perquè "es podran complir amb totes les necessitats de l'habitatge social i més", i "deixarà de tenir sentit les cessions del 15% als comuns", de forma que els propietaris dels terrenys "podran fer promocions de manera més senzilla i econòmica". Tot i això, caldrà dur a terme una col·laboració estreta amb els diferents comuns, el col·legi de notaris, les associacions de professionals del món immobiliari, els administradors de les comunitats de veïns o l'AGIA.

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, també ha estat present a la compareixença i ha declarat que tan sols ha "vingut a escoltar", però ha argumentat que es posicionarà al costat de tots aquells partits que "proposin solucions".

Tornant a les bases del partit, Nomen ha destacat el fet que "portem massa temps utilitzant l'argument de la cerca de l'homologació per fer sessions de sobirania sense participació directa del poble andorrà", i aquesta homologació externa ha provocat "un empobriment intern". El resultat de tot això, segons l'exconseller general, és una fractura social, la destrucció dels pilars econòmics i una gran pèrdua de la reputació de les persones que havien confiat en aquest país. Per tant, aquest primer punt està destinat a la "recuperació d'aquesta pèrdua de la reputació".

Tot i que Nomen no ha volgut expressar-se al voltant d'altres temes que no siguin la presentació del partit i el primer punt del seu programa, també ha deixat algunes pinzellades sobre la seva visió respecte a la política actual. Ha definit l'acord d'associació que està negociant Andorra com "obsolet" i ha argumentat que la manera de negociar hauria de ser més "moderna i adaptada a avui en dia", ja que "hi ha molt a fer perquè Andorra s'ha trinxat molt".

Quant a possibles aliances postelectorals, ha posat en relleu que el seu programa està molt apartat de qualsevol altre dels diferents partits polítics, ja que el que s'ha presentat aquest diumenge està "basat en un camí d'èxit". A banda d'això, no ha volgut confirmar si serà el cap de llista de la formació, així com les persones que l'integraran, ja que encara estan debatent al voltant d'aquests assumptes. El que ha deixat clar és que l'elecció d'aquest partit "canviaria la vida de molta gent" i que "el 7 d'abril el ciutadà podrà posar una papereta amb el nom d'Andorra Sobirana a l'urna".

stats