Política 14/03/2019

Andorra, davant un "moment fundacional"

El síndic general, Vicenç Mateu, alerta de les conseqüències de la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana

M. F.
3 min
El síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaDiscurs de comiat del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la celebració del 26è aniversari de la Constitució. Ha volgut dedicar les seves darreres paraules en el càrrec als reptes de futur que té per endavant el país, en un moment que ha qualificat de "fundacional"; a les properes eleccions generals i a la tradició institucional del país, així com a la situació social.

D'aquesta manera, Mateu ha destacat que després del procés constituent, que va suposar "l'assumpció de la plena sobirania i el reconeixement de drets i llibertats dels ciutadans" a més de la "fixació d'una estructura institucional pròpia", el país s'enfronta a un nou "moment fundacional" en què després de la crisi econòmica patida cal "ampliar les bases" sobre les quals s'havia sustentat el creixement i el benestar. "Un moment fundacional perquè, amb la perspectiva d'un proper acord d'associació amb la Unió Europea, deixem enrere el tradicional replegament d'Andorra", ha remarcat. El síndic ha fet una crida a la classe política a mirar "més enllà de la simple immediatesa" però sempre tenint en compte la "llarga tradició institucional", "una llarga tradició ininterrompuda de pau i entesa, que potser massa sovint donem com a cosa òbvia", ha remarcat, emfasitzant que el país n'hauria d'estar orgullós i defensar-ho "amb més vehemència com a part de la nostra genuïna identitat".

La propera cita electoral també ha estat present en el discurs del síndic, que ha remarcat que la "voluntat de participació política i la pluralitat de la societat andorrana" es veuen reflectides en "el gran nombre de llistes" i ha desitjat que la campanya serveixi "per debatre i defensar idees", deixant de banda "els enfrontaments més agres i els atacs personals". Mateu s'ha mostrat convençut que fruit d'aquestes eleccions generals "hi haurà una gran renovació al Consell General", afegint que segurament serà "més plural". En aquest sentit, ha destacat l'esperança que "legislatura rere legislatura" aquest parlament sigui "cada cop més divers i representatiu de la riquesa social d'Andorra".

Mateu ha fet referència també a la igualtat, no només la de gènere, i ha destacat que més enllà de les lleis que han de vetllar perquè sigui possible, encara queda molta feina per fer per "trencar els variats topalls invisibles però reals, els anomenats sostres de vidre" i s'ha referit no només al gènere, sinó al color de la pell, l'origen o la diversitat funcional, entre d'altres. En aquest sentit, ha fet una crida a superar-los.

La qüestió de l'acord d'associació també ha estat protagonista en el discurs i, en aquest sentit, ha destacat que "és un dels reptes més importants que tenim avui damunt la taula". Així, ha remarcat que la Unió Europea "és l'horitzó" per a moltes empreses, professionals i estudiants i ha conclòs que els futurs Consell General i Govern hauran de treballar perquè aquest acord sigui el millor possible, "generador d'oportunitats i de noves perspectives per al conjunt dels andorrans".

Quant a les institucions, Mateu ha dit que "al costat de l'estabilitat social, l'estabilitat institucional ha estat la nostra gran aliada", tant abans de la Constitució com després. Així, ha subratllat que en "una època incerta i prou agitada arreu, Andorra, amb un futur obert, hauria de fer gala de prudència per mantenir la seva identitat, neutralitat i sobirania, per centrar-se en la seva pròpia realitat". Per això, anar cap a Europa, ha afegit, no hauria de dir que no se sigui capaç de defensar els propis interessos.

El síndic s'ha referit, també, a "un nou pacte social de convivència" en aquest sentit ha destacat que enfront del risc que els beneficis d'uns acabin repercutint sobre a classe mitjana i treballadora, cal fer accions, per evitar que les persones es vegin abocades a viure amb salaris baixos o havent de fer front a "lloguers i preus cada cop més cars". Així, ha alertat que "la pèrdua de poder adquisitiu i empobriment generalitzat de les classes mitjanes –no només a Andorra- és una amenaça clara a la cohesió social, un dels béns més preuats que tenim al nostre país".

Mateu ha conclòs el seu discurs destacant que fa uns anys no hauria cregut poder gaudir del privilegi d'haver estat síndic i ha encoratjat els joves a no posar-se barreres, ja que "Andorra ofereix avui moltes oportunitats".

stats