Política 07/07/2018

Andorra vol atreure inversió francesa per desenvolupar els projectes fotovoltaics i hidroelèctrics

El secretari d'Estat francès de transició energètica, de visita al Principat, ha destacat que el país té unes dimensions idònies per tenir èxit en aquesta matèria

Ana
3 min
Sébastien Lecornu acompanyat dels ministres Saboya i Calvó, el director de FEDA, el director de Medi Ambient i el cap de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaLa visita que el secretari d'Estat de transició ecològica i solidaritat francès, Sébastien Lecornu, ha fet aquest dissabte a Andorra ha servit per signar un protocol d'intencions per enfortir la col·laboració entre els dos països en la lluita contra el canvi climàtic i per acordar la creació d'un grup de treball tècnic que en un termini de sis mesos pugui engegar projectes concrets en el camp de les energies renovables. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat que l'objectiu és aconseguir el suport inversor i tecnològic de les empreses franceses per tirar endavant el recent aprovat pla d'infraestructures energètiques que preveu, entre d'altres accions, construir quatre noves centrals hidroelèctriques i tres instal·lacions d'energia fotovoltaica, tot plegat per poder triplicar la producció energètica nacional abans del 2030.

De fet, tant la ministra com el secretari d'Estat francès han remarcat que la transició energètica no és possible únicament amb l'impuls del sector públic, i Lecornu ha subratllat que les empreses energètiques privades s'estan adonant que les energies renovables, tot i que requereixen d'una inversió important, estan esdevenint rendibles. "Treballar amb empreses franceses és la garantia que tot funcioni", ha assegurat.

Sílvia Calvó ha explicat que a través d'aquest grup de treball s'exploraran les dues modalitats d'inversió privada que preveu la llei: d'una banda que Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) pugui formar part de societats participades juntament amb privats, i de l'altra que pugui atorgar concessions per tal que els privats gestionin directament les diferents infraestructures. El cap de Govern, Toni Martí, també ha destacat que l'interès d'Andorra és acostar-se a França, tenint en compte que és capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic i té la millor tecnologia en aquesta matèria.

"Bona combinació" apostar per les energies hidroelèctrica i solar

Lecornu ha volgut fer un reconeixement a la feina que està fent Andorra en matèria de transició energètica, i ha assegurat que les petites dimensions del país són idònies per poder tenir èxit en aquest objectiu. També troba encertat que la voluntat sigui apostar per les centrals hidroelèctriques, que permeten emmagatzemar l'energia i fer-ne el seguiment en funció del consum, així com per l'energia fotovoltaica, ja que considera té un rendiment molt bo, està obrint noves oportunitats d'inversió i en poc temps es trobaran millors solucions per al seu emmagatzematge. A més, en aquest àmbit, ha celebrat que Andorra hagi posat en marxa el cadastre solar, una eina que registra l'aprofitament del recurs solar en les cobertes d'edificis, fet que situa el Principat per davant de països capdavanters com França.

Així, el secretari d'Estat ha qualificat de "bona combinació" apostar per les energies hidroelèctrica i solar, i també ha afegit que hi ha camp a recórrer pel que fa al gas i a les xarxes de calor. Cal recordar que el Govern ja ha posat la primera pedra per fer dues noves centrals de cogeneració (a Andorra la Vella i al Pas de la Casa), i que el pla d'infraestructures energètiques també preveu la creació de fins a sis xarxes de calor i una planta de biomassa.

Lecornu ha mantingut una trobada amb el cap de Govern, Toni Martí, i una reunió de treball amb tots els agents implicats en la matèria. Posteriorment, ha visitat la minicentral hidràulica d’Arcalís, que abasteix tota l'estació d'esquí amb energies renovables, i ha presenciat una demostració de la feina dels bombers davant d’un incident de vessament d’hidrocarburs al riu, per mostrar la importància de disposar de mitjans ràpids i suficients en cas de contaminació.

stats