Política 05/09/2018

Podem Andorra es planteja presentar-se a les pròximes eleccions

El partit ha fet una crida ciutadana per denunciar la possible imposició d'un euro per alumne a càrrec de l'Sdadv

M. M.
3 min
La formació ha repartit fulletons informatius aquest matí. / M. M.

Andorra la VellaLa formació morada present al Principat no descarta presentar-se als comissis generals. Així ho ha apuntat aquest dimecres al matí el portaveu de Podem Andorra, Joan Seguí, que ha afirmat que la decisió ja està presa però que encara no s'ha fet pública. “Hi ha molts números que la formació acabi concorrent a les eleccions”, ha deixat anar. Seguí també ha obert la porta a fer-ho en coalició amb algun altre partit, per tal de fer més senzills els tràmits. Tot i això, ha dit que encara “no hi ha res tancat en aquest sentit”.

El portaveu de Podem ha justificat aquest moviment de fitxa perquè des del partit creuen que cal implementar un “canvi de les tendències polítiques” i ha recriminat que “no pot ser que els rics siguin més rics, els pobres més pobres i que el que treballa estigui cada vegada més ofegat”. Seguí ha al·legat que els governants actuals “no estan per aquesta feina i qui dia passa any empeny”.

Tot plegat ho ha explicat en el marc d'una nova protesta reivindicativa impulsada des de Podem. Aquesta vegada han assenyalat a la Societat de drets d’autor i drets veïns (Sdadv), que té la intenció de cobrar un cànon als alumnes dels tres sistemes educatius per l'ús que fan de la música a les escoles. Aquest pagament seria d'1,03 euros per alumne el que, segons els càlculs de Podem, representaria més d'11.000 euros “'repinyats' als nostres nens” i que es començaria a aplicar aquest setembre.

Tot i això, des del ministeri d'Educació i Ensenyament Superior s'ha assegurat i reiterat que la mesura encara no s'aplicaria aquest curs i que, s'arribi a la solució que s'arribi, en cap cas aquest cànon recaurà sobre els escolars, tenint en compte que l'educació és un servei gratuït. I per si hi havia cap dubte aquest mateix dimecres a la tarda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar que en cap cas aquest pagament repercutiria en els estudiants. “L’únic que puc dir amb certesa és que aquesta taxa, si finalment s’implanta, no repercutirà ni en els alumnes ni en les famílies, i que mai no s’ha valorat la possibilitat que sigui així”. En relació a la possibilitat que la taxa l'acabi assumint el mateix ministeri, Cinca va dir que això seria quelcom ha debatre però que encara no s'havia portat aquest debat al consell de ministres.

Malgrat aquests anuncis per part del Govern, la formació morada ha decidit mantenir la protesta perquè diuen que l'Sdadv ja ha pres aquesta decisió i l'ha avalat en junta. Demanen “un pas enrere definitiu" i apunten que aplicar la taxa impositiva "seria una barbaritat”, ha dit el portaveu de Podem davant de les portes de l'edifici administratiu. Reclamen que ni via ministeri, ni per alumne, ni a través de les escoles aquest cànon s'ha de pagar perquè “als nens no se'ls pot penalitzar per tenir accés a la cultura”. Per tot plegat, Seguí ha demanat que, a part d'aturar aquest cànon impositiu, s'hauria de redissenyar la societat. “S'ha de redefinir el marc d'acció de l'Sdadv i que tingui unes exempcions més àmplies que les actuals”.

Per explicar tot això a la ciutadania, aquest dimecres Podem s'ha mobilitzat davant de l'edifici administratiu del Govern des de dos quarts de vuit del matí i fins dues hores més tard, on han repartit fulletons informatius i animant a les famílies a negar-se a pagar el cànon. Entre les 11.30 i dos quarts d'una estan duent a terme la mateixa acció davant de les portes de la CASS i al llarg de la tarda ho faran al passadís de l'Escale i a les portes de l'illa Carlemany.

stats