Política 26/02/2019

Bartumeu: "Espot intenta desmarcar-se del 'martinisme'"

El president de Progressistes veu probable un futur Consell General fragmentat

Joan Ramon Baiges
2 min
Cano i Bartumeu en la roda de premsa, aquesta tarde. / J. R. B.

Andorra la VellaEl president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha aprofitat la jornada d'aquest dimarts per fer una roda de premsa en clau electoral, acompanyat de Sandra Cano, número dos de la candidatura nacional que lidera Josep Roig. El líder progressista ha destacat la combinació de joventut i experiència de les llistes de la formació i, especialment, ha valorat el pes que tenen les dones.

En resposta a les preguntes dels periodistes, Bartumeu s'ha referit a un hipotètic nou escenari al Consell General que s'assembli al de la primera legislatura del 94 i ha fet alguns retrets cap a DA. Encara que Bartumeu ha preferit no aprofundir en una valoració de la resta de candidatures fins que presentin les seves propostes, ha dedicat una frase al candidat taronja, Xavier Espot: "Sembla que intenta trencar amb el 'martinisme', però no sabem si el programa serà similar a l'anterior, desconeixem encara què defensa".

Cano i Bartumeu han subratllat que les llistes progressistes són "candidatures de la gent, no elitistes, vinculades a la vida de cada parròquia", i és en aquest punt quan l'històric dirigent s'ha referit a algunes de les candidatures que aquest dimarts s'han validat: "Nosaltres no hem hagut de córrer per fer les candidatures ni demanar si us plau a ningú perquè hi formi part".

El líder progressista s'ha arriscat i ha fet un pronòstic dels possibles resultats. No descarta un futur Consell General molt fragmentat, amb un escenari "com el de la primera legislatura constitucional del 94, quan AND era el grup majoritari amb vuit consellers i els liberals tenien cinc", de manera que ha donat per probable que caldrà formar una coalició per assegurar la governabilitat en els propers quatre anys. "És història política andorrana que s'ha de tenir en compte, hi ha situacions que s'hi assemblen", ha comentat.

Bartumeu també ha opinat que hi ha candidatures que es poden quedar sense representació parlamentària, ja que l'espectre polític que va "del centredreta a la dreta profunda" està molt disputat i s'ha de veure "si algú agafa més pes polític o hi ha un repartiment equitatiu".

Pel que fa a Sant Julià de Lòria, ha culpat directament a DA del fet de no haver-se construït una llista independent transversal: "DA té la responsabilitat total", i ha indicat que no és elegant que "dues conselleres del comú de DA hagin fet de presentadores de les llistes d'aquest partit". Tot i els retrets, no s'ha volgut pronunciar sobre la consigna que donaran els Progressistes de suport a una de les llistes perquè "la decisió l'han de prendre els òrgans del partit".

Per la seva banda, Cano s'ha centrat en valorar les persones que formen les llistes, "amb les dones com a protagonistes, molta gent jove i gent amb un gran bagatge polític" que, segons els progressistes, poden representar tothom: "Gent jove, gran, treballadors...".

Finalment, Bartumeu ha volgut puntualitzar que una de les propostes que havia anunciat és la gratuïtat del transport col·lectiu, una mesura que ja funciona amb èxit a Luxemburg".

stats