Política 16/01/2019

Bonell denuncia que els sindicats s’aprofiten del descontentament social

Reconeix el "nyap" al Consell General perquè "ningú es va adonar" que l'única llei que passava a entrar en vigor l'1 de febrer era la del Codi de relacions laborals

Ara Andorra
2 min
La subsíndica general, Mònica Bonell, durant l'entrevista al programa 'Ara i Aquí', aquest dimecres.

Andorra la VellaLa subsíndica general, Mònica Bonell, ha exposat que a la manifestació d'aquest dimarts al vespre s'hi "barregen molts interessos". Per una banda, hi acudiran persones que "ho estan passant malament", per exemple, amb el tema dels lloguers dels habitatges. I per altra, els sindicats descontents amb la llei de la Funció Pública que s'aprovarà aquest dijous al Consell General. Aquest segon col·lectiu s'aprofiten dels primers, "busquen la complicitat amb el sector privat", que tenen unes altres preocupacions, per fer més gran el poder de convocatòria, ha manifestat en una entrevista al programa 'Ara i Aquí' d'RNA.

Bonell ha defensat la llei de la Funció Pública perquè millorarà la carrera professional dels funcionaris i ha sentenciat que tot el rebuig sindical es concentra únicament en el fet que se suprimeixen els triennis pels quinquennis. "Estan en el seu dret" a queixar-se, ha considerat, però també ha recordat que el Govern va intentar negociar la llei amb els grups sindicals fa vuit mesos i "no va arribar enlloc".

Durant l'entrevista a la Ràdio Nacional, la subsíndica també ha reconegut "el nyap" que ha suposat que de les tres lleis de la reforma laboral només una passés a entrar en vigor l'1 de febrer (la del Codi de relacions laborals), i les altres es deixessin tal com estava inicialment: l'1 de gener. "Ningú, ningú del Consell General se'n va adonar que el vot particular (del conseller d'UL-IM Carles Naudi) només afectava una llei en concret", ha sentenciat.

Escenari preelectoral

En un altre ordre de coses, Bonell dubta que arribi a bon port la "gran coalició" perquè Demòcrates per Andorra no guanyi les eleccions. Perquè hi ha formacions com Progressistes-SDP o la tercera via que treballen perquè DA no revalidi la majoria i poder entrar al Consell General, mentre que n'hi ha d'altres com el Partit Socialdemòcrata i Liberals d'Andorra que, "el que busquen, és guanyar". La fórmula d'unió territorial que han trobat per mirar d'aconseguir-ho "no és evident que sumi", ha considerat.

Retirada de la vida política

D'altra banda, i preguntada pel seu futur un cop expiri aquesta legislatura, la subsíndica ha informat que la seva intenció és "reprendre la meva feina anterior a la política", concretament al ministeri de Turisme. Però ha afegit que li agrada la política i que la seva voluntat és seguir col·laborant amb el partit, tot i que apartada de la primera línia.

Fent resum dels darrers quatre anys, ha lamentat que li sap greu que la titllin a ella i al síndic, Vicenç Mateu, de tenir color taronja. "Hem intentat actuar de la manera més objectiva" i "sempre hem escoltat a tothom", ha defensat.

stats