ENTREVISTA A JOAN SANS
Política 30/11/2015

"Cal que el Comú acompanyi els comerciants i empresaris per ajudar-los a revitalitzar la parròquia"

El candidat del PS+Independents, Joan Sans, vol aprofitar el projecte de Cortals Aventura per revitalitzar també la zona d'Engolasters i el poble d'Encamp

G.ll.t.
5 min
Joan Sans / G.LL.T.

EncampJoan Sans torna a encapçalar la llista del PS a Encamp, per segon cop consecutiu, després d'haver passat quatre anys a l'oposició. Lingüista de professió i cap del Servei de Política Lingüística del Govern d'Andorra, aspira a desbancar UP+DA de la majoria comunal en una parròquia tradicionalment socialdemòcrata com Encamp. Presenta la seva candidatura com l'única opció progressista a la parròquia, després que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) no hagi aconseguit presentar llista pròpia.

Quines són les seves prioritats per a la parròquia per als propers quatre anys?

Cal treballar al voltant de quatre eixos principals: fer una parròquia més dinàmica, més agradable, de futur i a través d'una administració propera al ciutadà, que és el que justament no s'ha fet aquests darrers quatre anys. En relació a aquest últim fet, per posar un exemple, aquest mandat s'han reduït a la meitat les sessions de Comú i no s'ha explicat l'acció de govern a la ciutadania a través de reunions públiques. Creiem que cal anar cap aquí en tots els àmbits, i quan parlem de fer una parròquia més dinàmica i agradable cal fer-ho amb consens amb els ciutadans en tots els àmbits. Un d'ells és l'urbanisme, en què hi ha diverses prioritats, com ara dibuixar ja un projecte de millora dels eixos principals tant d'Encamp com del Pas de la Casa amb consens amb els ciutadans, o bé fer una revisió del POUP i convidar els veïns a participar-hi.

Quines mesures prendran per reactivar el comerç i el teixit empresarial de la parròquia?

Volem crear una comissió transversal amb els comerciants i empresaris de la parròquia en què hi hagi una implicació directa i setmanal per part del Comú. El que no es pot fer és el que s'ha fet: obligar a INPUB i als empresaris d'Encamp a constituir-se en associació per donar-los una subvenció cada any i dir-los que s'espavilin. Cal fer-los un acompanyament i oferir-los un espai de trobada amb suport jurídic i financer per tal que puguin tirar endavant i això revitalitzi la parròquia. Des del Comú també volem impulsar un procés d'embelliment de la via pública i obrir una línia d'ajudes per a la renovació de façanes dels comerços. A banda, cal ajudar les entitats socials i culturals de la parròquia, ja que molts cops gràcies a les activitats que organitzen són capaces d'atreure una gran quantitat de gent i d'omplir tots els hotels de la parròquia. Sense oblidar els grans esdeveniments, com ara les estades esportives o les propostes culturals, cal multiplicar les ajudes cap a aquestes associacions, perquè generen una gran riquesa. També volem acompanyar els hotelers en la seva promoció exterior i, igual que es promocionen les activitats de la parròquia, fer que ells també es puguin donar a conèixer als llocs on el Comú va a vendre les seves activitats.

Quines són les prioritats en matèria d'inversió?

Buscarem una connexió entre el nou projecte que s'ha impulsat als Cortals –i que ens sembla bé- amb la zona d'Engolasters i del centre del poble d'Encamp. No volem acabar de definir el projecte per no comprometre'ns amb una cosa que potser quan arribem al govern no podem complir, tal com va fer UP+DA amb la promesa del telecabina d'Engolasters. El que sí que volem és aprofitar el nou projecte de Cortals Aventura per promocionar aquestes dues altres zones.

Pel que fa als serveis bàsics, com ara l'educació o la sanitat, quines millores creu que cal implementar a la parròquia?

Venim d'un mandat en què s'han apujat els preus públics de molts serveis i se n'han suprimit d'altres, com ara l'acompanyament extraescolar de tres a sis anys. Nosaltres ens comprometem a recuperar la subvenció per a l'acompanyament dels nens de 3 a 6 anys. A banda, volem replantejar la qüestió de les subvencions, especialment les destinades a les entitats esportives. Fa anys que passen dificultats perquè, reglamentàriament, les subvencions estan organitzades de gener a desembre i això complica l'activitat de les associacions esportives. També buscarem una fórmula perquè les persones amb dificultats que viuen allunyades del centre es puguin reconnectar amb les activitats que es fan al poble.

En matèria de mobilitat, es plantegen recuperar algun tipus de transport públic?

No ens plantegem recuperar el servei de bus intern, però sí que volem buscar una fórmula perquè, com deia, la gent gran pugui gaudir de les activitats que es fan al centre del poble. Al Pas de la Casa, mentrestant, cal establir un autobús almenys durant la temporada d'hivern amb franges lligades als horaris escolars.

Com a conseller de l'oposició ha estat molt crític amb l'acord d'intencions del Comú amb SAETDE. Quina serà la seva posició si governa?

Partint de la importància que té SAETDE per a la parròquia, volem millorar la relació amb ells. L'acord d'intencions signat pel Comú és paper mullat i la nostra intenció és establir un acord a llarg termini, per tal que SAETDE inverteixi amb visió de futur i que els acords compleixin la legalitat i la publicitat necessària.

En matèria de competències i transferències, quina serà la seva postura si arriben a governar?

Aplicarem la proposta que té el PS a nivell nacional. En matèria de transferències no podem mantenir l'actual sistema sinó que hem de buscar-ne un de més just. Perquè no és just que una parròquia que té la meitat de població que Encamp, per exemple, rebi el doble de diners per les competències en l'àmbit social.

Els serveis socials, per exemple, creu que han de ser assumits pels comuns?

En serveis com ara les escoles bressol, per exemple, cal que establim quina part de la despesa ha d'assumir el Govern en relació a la part educativa i quina part ha d'assumir al Comú per fer el manteniment de les instal·lacions. Pel que fa a l'atenció domiciliària, també hem de definir qui assumeix què, perquè no es creïn diferències entre una parròquia i una altra. En aquest sentit, ja fa temps que des del PS defensem que s'ha d'acompanyar la gent gran perquè puguin envellir a casa de forma digna. Ara mateix des del Comú estem cobrint les prestacions del servei d'atenció domiciliària, però penso que ens toca anar més enllà i forçar que l'Estat col·labori a que la gent pugui envellir dignament a casa.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA

Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?

Des de sempre m'havia interessat per la política, però l'any 2007 va ser quan vaig començar a participar de forma activa al comitè local del PS a Encamp. M'hi va apropar el Josep Dallerès, una persona amb qui tinc una gran proximitat i a qui tinc una gran admiració per la seva activitat política.

Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?

Per donar continuïtat al projecte que hem dibuixat els darrers quatre anys des de l'oposició i per treballar de forma diferent, amb l'objectiu de servir el ciutadà i no de servir-se'n. La motivació en aquestes eleccions és encara molt més gran que la del 2011.

No es pot entendre la parròquia sense...

Sense una activitat comercial dinàmica.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?

Ensagents. M'agrada molt anar-hi per desconnectar, però només a l'estiu, ja que a l'hivern no em veig capaç, físicament, de pujar-hi (riu).

Federació de parròquies o una sola Andorra?

Penso en un Estat fort, però administrat amb una complicitat absoluta amb les administracions comunals, i amb un marc ben definit de competències i transferències.

stats