Política 04/09/2019

Calma tensa demòcrata a Escaldes

El partit tem un pols entre Espot i Martí a la parròquia

Joan Ramon Baiges
2 min
Martí i Espot. / ARXIU

Andorra la VellaEl retorn de les vacances a la República Dominicana de l'excap de Govern, Toni Martí, no ha produït cap canvi substancial pel que fa a les posicions diferenciades que s'enfronten a Escaldes-Engordany entre els partidaris de pactar amb Liberals per a les comunals i els que no. Martí abandera el segon grup acompanyat de Trini Marín i Marc Calvet (els dos cònsols), mentre que Xavier Espot defensa aferrissadament el pacte davant el temor que es repeteixin uns resultats similars al de les darreres eleccions generals, on el PS va arrasar (en part també per la participació de d'Acord amb Liberals). Espot té al seu costat els ministres Sílvia Calvó i Eric Jover.

Oficialment, serà l'executiva parroquial qui decidirà. En aquest punt hi ha coincidència, però el temor en la família demòcrata és que Martí i Espot s'enfrontin en un pols per decidir l'aliança que suposarà un desgast i en els pitjors dels casos una trencadissa. Martí té la ferida oberta del pacte amb Liberals i són molts els militants i càrrecs que es posen les mans al cap pel botí assolit per L'A: quatre ministeris. L'excap de Govern va defensar tercervia com a soci per al govern de DA, però finalment Espot es va decantar pels liberals, aquells, segons Martí, que els van massacrar indiscriminadament durant la passada legislatura. I Martí no oblida.

Si finalment es produeix aquest pols hi ha el risc que el guanyi Martí, qui fins i tot podria ser el candidat a cònsol. Espot quedaria molt debilitat i fins i tot una part del partit tem que un Martí victoriós tingui la temptació d'una aproximació a la terceravia per fer una proposta d'àmbit nacional. Aquest escenari, que ara sembla de ciència-ficció, és complicat però no descartable.

Si Martí i Espot descarten el pols, llavors queda oberta la porta a una elecció més calmada del candidat, fins al punt que el mateix cap de Govern podria avalar una llista encapçalada per Martí. Un ampli sector de DA considera que van ser molt generosos amb Liberals, però que ara estan molt debilitats i no estan en disposició de fer massa exigències de cara a les comunals.

De moment Martí no s'ha mogut. No ha fet cap gest que permeti deduir quines són les seves intencions. Però en el cap de molts demòcrates escaldencs es recorda el nom d'Unió pel Poble, i això seria un malson per a les aspiracions de DA a les properes comunals.

De moment només la cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, s'ha manifestat públicament a favor d'una candidatura conjunta, conscient que el PS té possibilitats a la capital.

stats