Política 16/11/2018

Cas omís a l'oposició, les tretze lleis tenen caràcter d'urgència

Sindicatura avala la demanda de DA i Liberals d'Andorra estudia portar aquest moviment al TC

Ana
2 min
La bancada de l'oposició i de la majoria al Consell General. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl crit al cel i les demandes de tota l'oposició en bloc perquè Sindicatura no admetés la demanda de Demòcrates per Andorra (DA) ha quedat en paper mullat. Aquest divendres al migdia l'òrgan parlamentari ha acceptat la petició demòcrata i les tretze lleis que actualment es troben en període d'esmenes passaran a tenir caràcter d'urgència en el següent pas que facin, és a dir, quan entrin en comissió. La secretària de la Sindicatura, Maria Marticella, ha exposat que finalment, i com era d'esperar, la decisió s'ha pres per majoria amb el vot en contra del conseller general d'UL+IM i secretari de la Sindicatura, Joan Carles Camp. Marticella ha argumentat, en contra del que aquest passat dijous exposava l'oposició en bloc, que aquest nou moviment no escurça terminis i permet a la minoria mantenir les pròrrogues per fer esmenes.

La secretària al·lega que s'ha pres aquesta decisió per poder treballar fora del període de sessions, és a dir, durant el gener i part del febrer, moment que es preveu la dissolució del parlament. “No volem passar el corró, ni ho volem passar per la força, volem que de manera automàtica i sense previ vistiplau de la comissió permanent es pugui treballar durant el gener i febrer”, ha argumentat. D'aquesta manera, en estar totes les lleis en caràcter d'urgència un cop acabi el període d'esmenes i entrin a les comissions corresponents, tindran la mateixa prioritat i serà la presidència qui en determini la importància de cadascuna.

“És un despropòsit, el ritme que estem treballant és ingent”, ha recriminat davant de la decisió de la Sindicatura, el conseller general de L'A, Ferran Costa. El liberal ha posat com a exemple que només aquesta setmana s'han passat més de sis hores per analitzar la llei de l'esport, “feu els càlculs, no hi ha prou temps material, no és que no hi hagi voluntat”. Costa també ha recriminat als demòcrates que només habiliten dies per aprovar lleis, però no es volen sotmetre a sessions de control ni preguntes parlamentàries. De fet, el reglament preveu que qualsevol petició que sigui entrada ara es podria no contestar fins al març, ja que gener i febrer són mesos fora del període de sessions.

Davant la possibilitat de portar aquest moviment al Tribunal Constitucional (TC), Costa ha apuntat que ho estan analitzant i no descarten res, però no es volen precipitar. “Analitzarem les variables i quan tinguem temps fora de comissió per reunir-nos i decidir, ho farem”, ha recriminat.

stats