Política 16/02/2019

Cinca defensa que la llei per regular el preu del tabac és "bona" per a tot el sector

Liberals i UL-IM es mostren molt crítics, novament, amb el text

M. F.
3 min
El ministre de Finances, Jordi Cinca. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEs tracta d'una llei que és "bona" per al sector, ja que li dona estabilitat, i també és positiva per al país ja que "reforça" el missatge de lluita contra el contraban. Amb aquests arguments ha defensat el ministre de Finances, Jordi Cinca, el projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac que ha estat aprovat aquest divendres al Consell General després d'una sessió maratoniana, que ha començat a les 9.30 hores i ha acabat a les 23.45 hores. La llei ha estat aprovada amb els vots favorables de DA, i l'oposició en ple, a excepció de la consellera independent, Sílvia Bonet, que s'ha abstingut, hi ha votat en contra. Els arguments d'intervencionisme o el qüestionament sobre la utilitat de la llei son els que s'han fet servir per votar desfavorablement.

De la mateixa manera que va passar en el debat de les dues esmenes a la totalitat que havien presentat UL-IM i Liberals i que havien estat debatudes el 17 de gener, els consellers més bel·ligerants han estat precisament els liberals i els lauredians i massanencs. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha criticat l'intervencionisme de la llei i que s'afavoreixi les marques de gamma alta. A més ha destacat que no es respon a l'objectiu de lluita contra el contraban. De la seva banda, el conseller d'UL-IM Josep Majoral ha destacat que s'esperava que el text incorporés la legislació europea, ha lamentat la "improvisació", que es resti competitivitat als comerços més allunyats dels punts centrals i que es penalitzi el 'low cost'. "Diré els punts positius de la llei: cap", ha ironitzat Majoral, que ha qualificat el text com a "fulla de soca". Tant Cinca com la consellera de DA Patrícia Riberaygua han defensat que la llei no perjudica el sector sinó al contrari i han defensat que si es regula el preu del tabac i no el del lloguer és perquè el tabac és una mercaderia sensible.

Menors

També ha estat aprovada, amb les abstencions de PS, Liberals i el conseller d'SDP Víctor Naudi el projecte de llei qualificada de responsabilitat penal de les persones menors d'edat. El PS havia presentat tres reserves d'esmena a la llei relatives a la imputabilitat dels menors, i als terminis i les pròrrogues per les quals els menors poden estar privats de llibertat. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que la llei actual datava del 1999 i que per tant el nou text suposa un "pas decidit" en la modernització i adaptació de certs aspectes. Entre d'altres novetats ha destacat un "ampli catàleg" de mesures cautelars, com ara l'educació intensiva, i també que a partir d'ara sigui el Tribunal de Corts qui passi a jutjar els delictes penals dels menors.

Precisament aquestes noves atribucions de Corts genera dubtes en el PS ja que consideren que era més garantista el fet que fossin jutjats per la secció especialitzada de menors de la Batllia. Espot ha destacat que no es tracta de cap "pas enrere" i que els experts que els van assessorar van constatar que es compleixen amb els requeriments internacionals en aquest aspecte. Espot ha afegit el fet que s'inclogui una nova regulació dels drets dels menors i que es regulin els recursos d'audiència i de revisió. A més, a partir d'ara els menors podran ser jutjats per un batlle a través d'una ordenança penal la qual cosa, segons el titular de Justícia dona més agilitat i la possibilitat que la pena imposada sigui menor.

El PS havia presentat esmenes, tal com ja havia informat, ja que creia que els joves han de ser imputables a partir dels 14 anys i que la detenció governativa havia de ser de només 24 hores i que no es pugués fer una tercera pròrroga en el cas d'internament provisional.

Tal com ha passat amb altres dels textos a debat aquest divendres, des de Liberals han lamentat no haver pogut comptar amb el temps suficient per haver-la treballat.

D'altra banda, s'ha aprovat també la llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents. Des del PS s'havien presentat reserves d'esmena perquè els joves tinguessin un millor accés a la informació sobre salut sexual i també per millorar l'educació en drets humans, que han estat rebutjades. Espot ha defensat que d'aquesta llei es deriva un "ampli catàleg" de drets, deures i mesures de tutela i protecció dels menors i es determina que que l'acolliment en un centre sigui la darrera mesura, ja que es fomenta l'acolliment i se'n regula la figura de la professionalitat. A més, es fixa que el Govern haurà d'aprovar plans a quatre anys vista amb les polítiques en matèria de menors a realitzar en aquest període. La llei ha estat aprovada amb les tres abstencions dels liberals.

stats