Política 10/04/2019

Ciutadans Compromesos té més ADN taronja

Els dos consellers generals podrien passar a ser no adscrits al parlament si no reben la cessió d'un escó per part de DA

Joan Ramon Baiges
2 min
La llista de Ciutadans Compromesos, encapçalada per Carles Naudi i Raül Ferré, celebra la victòria d'aquest diumenge. / CC

Andorra la VellaEl votant de Ciutadans Compromesos s'ha decantat majoritàriament per la llista de Xavier Espot en la circumscripció nacional, segons la lectura que es desprèn dels resultats dels vots de diumenge. Durant la campanya tant Demòcrates com terceravia es van adjudicar la paternitat de Ciutadans Compromesos, una candidatura que no es va voler definir sobre el seu posicionament amb una composició que permetia intuir que hi havia una repartiment: Carles Naudi (soci de Pintat del Consell General) i el cònsol menor Raül Ferré (prop de la línia dels demòcrates).

S'ha de recalcar que Ciutadans Compromesos va se creat en aquells moments, amb el suport dels liberals, però diumenge els votants de Liberals i del PS van votar per d'Acord, ja que els números coincideixen en les dues circumscripcions i per tant no es pot atribuir quasi cap votant liberal per a CC. En canvi, sí que hi ha vot blanc que es pot assenyalar de Ciutadans Compromesos.

Amb tot el líder de DA s'ha imposat a la circumscripció nacional amb el 36% dels vots, el PS ha quedat en segon lloc (26,4%), Liberals d'Andorra (14%), i terceravia ha quedat en quart lloc amb només 271 vots (12,70%). En la territorial CC es va imposar a d'Acord per 248 vots. Unes dades que segurament Josep Pintat té en compte.

Amb la situació actual, i a l'espera de com quedin els pactes, CC deixa de tenir la clau de la governabilitat i Espot necessita el suport d'altres forces ja que només amb els dos de la Massana no suma. Hi ha la possibilitat que els dos consellers massanencs passin a ser consellers no adscrits al Consell General, ja que per crear el grup mixt fan falta un mínim de tres parlamentaris. Això suposa unes limitacions importants tant pel que fa als ingressos que atorga el Consell General i sobretot al temps d'intervenció en els debats.

El nou Reglament del Consell General especifica que els consellers generals que no es trobin incorporats a cap grup parlamentari són consellers generals no adscrits. Quan hi hagi més de dos consellers generals que no estiguessin incorporats a un grup parlamentari, tots els qui es trobin en la mateixa situació quedaran incorporats al grup mixt. La participació del grup mixt en les activitats del Consell General és anàloga a la dels altres grups parlamentaris, sense perjudici de les especificitats que es recullen en la present secció.

Sobre la taula hi ha la possibilitat que DA cedeixi un dels seus consellers perquè CC formi grup parlamentari propi, encara que sense possibilitat de retorn a les files demòcrates.

No és el primer cop que a la cambra hi ha consellers no adscrits. Hi ha el cas d'IDN que va poder anar al grup mixt gràcies a un conseller cedit per AND, però després d'unes diferències polítiques AND va retirar aquest conseller i Vicenç Mateu i Vicenç Alay van passar a ser consellers no adscrits.

stats