Política 06/12/2019

Coma: "Volem natura i muntanya, que és el que ens dona vida"

Terceravia + Independents vol fer d'Ordino un punt d’atracció turístic per a persones amb diversitat funcional

Ara Andorra
3 min
La número 7 de la llista d'En Comú per Ordino, Maria del Mar Coma, amb el número 10, Antoni Escabrós. / EN COMÚ PER ORDINO

Andorra la VellaPotenciar la marca turística d’Ordino des del vessant mediambiental i de patrimoni natural. Aquest és el camí que la candidatura d'En Comú per Ordino defensa que s’ha de seguir en matèria de promoció turística de la parròquia. “Apostem per un turista que tingui consciència de la qualitat del medi ambient”, ha defensat la número set de la llista, Maria del Mar Coma. I, a la vegada, ha afegit, es rebutja un turisme massificat com el que plantegen d’altres candidatures. “Les massificacions aporten a curt termini però, a llarg, no”, ha exposat Coma, que ha recordat que ja ha quedat demostrat en diverses ocasions a Andorra. “Nosaltres volem natura i muntanyes, que és el que ens dona vida”, ha afegit.

Per a aquest motiu, En Comú per Ordino referma la importància de la candidatura ‘Ordino, territori de la biosfera’, que es va presentar a la Unesco aquest setembre i que té el parc natural de la vall de Sorteny com a àrea central. La candidatura certificarà que la “gestió del territori es fa conjugant el patrimoni natural amb el desenvolupament de les activitats econòmiques i humanes”, ha explicat Coma des del mateix parc. Es tracta de “preservar l’entorn i créixer sense massificar l’espai amb construccions”, així com fomentar l’economia local. Ha planejat que és “una gran oportunitat per obtenir un distintiu internacional”. La decisió de la Unesco se sabrà al juny i Coma ha apel·lat a l'optimisme.

El candidat a cònsol major de Terceravia + Independents Ordino, Jordi Balsa. / TERCERAVIA

D'altra banda, des de Terceravia + Independents han exposat la seva voluntat de fer de la parròquia un punt d’atracció turístic per a persones amb diversitat funcional. El candidat a cònsol major de la formació, Jordi Balsa, ha explicat que consideren que "aquest projecte s’ha de fer en diverses fases" i que "atreure aquest tipus de turisme, que no és estacional, permetria augmentar el turisme durant tots els mesos de l’any”.

“És un turisme 'in crescendo', de fet el Camino de Santiago és pioner en incloure aquest perfil de turistes en la seva ruta. A més, potenciar aquest nínxol turístic dona un valor afegit a la parròquia i adaptar-la no solament permetrà atreure aquest tipus de turisme, sinó que serà amable amb els nostres ciutadans”, ha assegurat Balsa. El candidat a cònsol major de Terceravia + Independents també ha apuntat que, en ser un perfil de turistes que sovint viatgen acompanyats, “la despesa que podrien deixar a la parròquia seria major”.

Neta i endreçada

Al seu torn, des de la candidatura de MovemOrdino es considera que el servei de manteniment del comú “no ha estat prou valorat o escoltat, i se li ha de donar la importància que té”, segons ha manifestat el número sis de la llista, Víctor Iriarte. I aquest és un factor clau, manifesten, per poder disposar d’una parròquia “més neta i endreçada”. Per això, entre d’altres propostes, MovemOrdino es compromet a estudiar la construcció d’un magatzem centralitzat per a tot el material de manteniment, o si més no millorar els actuals espais, que “són petits i una mica obsolets”. Des de MovemOrdino constaten que “ara tenen molts espais per tota la parròquia”, cosa que dificulta el treball, a part de les pèrdues de temps que comporta, tal com ha recordat Iriarte.

A més, MovemOrdino es compromet a celebrar reunions veïnals en els diferents nuclis urbans “per conèixer el parer dels ciutadans” i detectar possibles mancances i propostes de millora, ha explicat el número sis de la llista. En aquest sentit, Iriarte ha exposat que es vol “continuar canviant l’enllumenat perquè sigui més sostenible”, de la mateixa manera que hi ha trams de voravies per fer. Igualment, ha explicat que han "tingut inputs que apunten que el protocol de treta de neu no seria el més adient”.

stats