Política 03/12/2019

En Comú per Ordino vol recuperar la fira del bestiar i ajudar els ramaders

Terceravia farà trobades intergeneracionals

Ara Andorra
2 min
Josep Àngel Mortés i Eduard Betriu, aquest dimarts. / DEMÒCRATES

OrdinoEl número 1 de la llista d’En Comú per Ordino, Josep Àngel Mortés, i el número 4, Eduard Betriu, han escollit aquest dimarts una explotació ramadera del poble d’Arans per detallar les accions que plantegen per seguir donant valor al sector primari. Un sector que té un pes molt important a la parròquia, tal com ha destacat l’actual cònsol. Ha garantit que es potenciaran “les ajudes per a tots els ramaders, perquè són els jardiners de la parròquia”.

A la vegada, En Comú per Ordino està treballant per recuperar la fira del bestiar, que fa ja dècades que es va deixar de fer a la parròquia. Aquesta fira “es reinventarà” i servirà també per potenciar els productes locals. La idea és fer-la al poble d’Ordino. “Serà una forma de revitalitzar el sector”, ha defensat Mortés, i es tirarà endavant partint d’un treball conjunt amb els ramaders i agricultors.

L’actual cònsol ha celebrat que els darrers anys s’estigui consolidant el relleu generacional: “Estem contents perquè s’està salvant el sector”. Perquè es mantingui aquesta situació, ha assegurat que “els ajudarem al màxim i els donarem suport en totes les iniciatives que tinguin”.

D’altra banda, la candidatura Terceravia + Independents d'Ordino ha presentat les seves propostes per acostar la gent gran al jovent. “La gent gran de la parròquia és una font de sabiesa i de coneixement cultural que cal transmetre al jovent”, ha explicat la candidata a cònsol menor, Encarna Vàzquez.

L’objectiu de la candidatura és celebrar activitats lúdiques i populars per unir generacions. “Aprofitarem que aquesta tarda tenim la reunió amb els padrins i les padrines a la casa pairal, per explicar-los les nostres i idees i que ells ens puguin aportar les seves i transmetre les seves inquietuds”.

Pla fet a mida

Pel que fa a MovemOrdino, Jaume Rifà, número 4 de la llista, ha manifestat que fa la sensació que el Pla d'Ordenació i Urbanisme Parroquial està fet a mida. En el POUP, que es va aprovar fa un parell de setmanes, s'han trobat que "un seguit de plans d'actuació que ja estan realitzats, tenen unes excepcions fetes a mida". Segons Rifà, les excepcions els porten a pensar que "la normativa és a mida perquè el projecte estigui emparat", i això passa en fins a tres unitats d'actuació.

En aquest sentit, ha defensat la necessitat que "tothom jugui amb les mateixes cartes, que tothom tingui les mateix oportunitats". Així doncs, Rifà ha afirmat que Ordino té un valor, que és el paisatge. "El que no pot ser és que per interessos especulatius ens puguem carregar aquests valors, que són també motor de la nostra economia i atractiu turístic", ha declarat el número 4.

stats