Política 07/03/2018

El Consell dels Joves aprova permetre la doble nacionalitat i l'acollida de refugiats

La 16a edició també està d'acord amb una llei per la igualtat de gènere, la promoció de l'esport-estudi i la creació d'un centre de prevenció i tractament de conductes addictives per a menors

L. M.
5 min
Una de les participants del Consell General dels Joves fent la lectura d'una de les proposicions de llei. / L. M.

Andorra la VellaLa setzena edició del Consell General dels Joves ha començat forta, amb un intens debat al voltant de la proposició de llei qualificada per permetre la doble nacionalitat, que s'ha aprovat per 20 vots a favor, 7 en contra i només una abstenció. Aquest ha estat el resultat de la votació dels 28 joves de 3r i 4t curs de segona ensenyança, 3r i 4t i d'ESO i 3ème i 2nde, que aquest dimecres a la tarda han ocupat les cadires del Consell General per debatre al voltant de cinc temes més. Les proposicions de llei per a la creació d'un centre de prevenció i tractament de conductes addictives per a menors, per a la promoció de l'esport-estudi, de l'arribada i acollida de refugiats per raons humanitàries i per a la igualtat de gènere també han estat aprovades per una àmplia majoria. En canvi, la proposició de llei per reduir el consum de drogues entre els joves ha estat refusada amb 9 vots en contra, 11 abstencions i només 8 a favor.

El síndic general, Vicenç Mateu, que ha presidit la sessió i ha moderat les intervencions dels alumnes, ha volgut recordar dues efemèrides, abans de donar pas al debat: d'una banda, que enguany se celebra el primer quart de segle de la Constitució d'Andorra; i d'altra banda, que el proper 2019 farà 600 anys de la creació del Consell de la Terra, precedent del Consell General, del qual Mateu ha destacat que pocs països poden fer gal·la d'una commemoració com aquesta. El síndic ha demanat als nois i noies tenir una mentalitat compromesa per tal que un país petit com és Andorra pugui continuar endavant.

El debat de la doble nacionalitat ha estat una de les proposicions més debatudes, amb arguments majoritàriament favorables. D'entrada, hi ha qui ha apuntat que les lleis s'han d'adaptar al que vol la majoria de la ciutadania i que, per tant, en el cas d'aprovar-se la proposició la sotmetria a referèndum. Ara bé, els sentiments han planat entre els arguments més repetits. Algun jove ha manifestat que acabaria amb una desigualtat: que molts estrangers hagin de renunciar a la seva pròpia nacionalitat per obtenir l'andorrana. En aquest sentit, un altre estudiant ha afegit que per ser andorrà no s'hauria d'haver de renunciar a la d'origen. A més, ha insistit que seria una manera de guanyar votants al país i d'implicar els residents que hi viuen des de fa molts anys i que se senten andorrans, però que alhora no volen renunciar a la nacionalitat pròpia. I entre els beneficis de la doble nacionalitat, els nois i noies l'han destacat per a l'hora de viatjar, aconseguir visats o fer una estada d'estudis, així com també per als esportistes d'elit, quan han de fer segons quins tràmits. En contra, en canvi, s'ha posat de relleu que no ajudaria a internacionalitzar Andorra, pel fet que la gent utilitzaria la seva segona nacionalitat, i no pas l'andorrana. Vicenç Mateu, per cloure aquest debat, ha recordat als joves que, per ara, la proposició seria contrària al que recull la Constitució, de manera que s'obriria un ventall amb moltes opcions damunt la taula.

Sobre l'arribada i acollida de refugiats per raons humanitàries, alguns joves han demanat posar-se a la pell d'aquestes persones i han apuntat que tothom es mereix tenir una segona oportunitat, que per sobre de les fronteres hi ha la gent i que cal solidaritzar-se. A més, algun està convençut que el Principat esta preparat per rebre'ls. N'hi ha, però, que creuen que abans d'acollir a més persones caldria que tothom del país tingués feina, o també que es podria posar un període de prova, per comprovar que Andorra, amb els seus recursos -en tant que un país petit-, pugui afrontar l'arribada de tanta gent. Algun jove, fins i tot, ha dit que no es pot obviar la possibilitat que es generessin conflictes. Sobre aquesta proposició, el síndic general s'ha mostrat convençut que a la propera sessió del Consell General s'aprovarà la llei per acollir refugiats al país i ha dit que "demostra la bona fusta dels joves andorrans a favor de la solidaritat en general, en relació a la resta d'habitants del món".

A les portes del 8 de març, Dia internacional de la dona, una de les propostes debatudes ha estat una llei per a la igualtat de gènere. La majoria de nois i noies han coincidit que cal acabar amb les diferències tant laborals com socials i, fins i tot, algun apuntava que caldria penalitzar les actuacions masclistes. Ara bé, sobre la proposició de llei, molts també han coincidit que era molt genèrica i, fins i tot, algun jove ha manifestat que el títol de la proposició de llei parla de la igualtat de gènere, pel qual també s'hauria de tenir en compte a l'hora de parlar dels homes.

Els joves que han ocupat aquest dimecres al Consell General també han debatut sobre el fet de poder conciliar estudis i pràctica esportiva, aquells alumnes que practiquen activitats d'alt nivell. Tot i que la proposta s'ha aprovat, hi ha hagut diversos arguments contraris, com ara el fet que no engloba aquells estudiants que es dediquen a la música o la dansa, activitats artístiques que també requereixen de molta dedicació si un s'hi vol dedicar professionalment. També que, amb només dues jornades intensives obligatòries, que són les que realitzarien els esportistes d'elit, no es pot concentrar la matèria educativa de tota una setmana. Fixar un límit d'esportistes per a cada federació ha estat un altre dels arguments. "Cal tocar de peus a terra", ha dit un estudiant, fins i tot apuntant que potser molts d'aquests esportistes abandonaran la pràctica al cap de pocs anys.

Un centre on es tractin conductes addictives

L'única de les sis proposicions que els nois i noies no han aprovat ha estat la d'una llei per reduir el consum de drogues entre els joves. Mentre alguns han apuntat que caldria insistir en la prevenció, impulsant més xerrades als centres educatius, d'altres han considerat que no serviria de res fer-ne més, ja que qui no vol deixar de consumir no ho farà. Per això s'ha apuntat la possibilitat de fer més controls a la sortida de les escoles o imposar sancions econòmiques més elevades.

En la mateixa línia, els joves sí que han aprovat la creació d'un centre de prevenció i tractament de conductes addictives per a menors, una qüestió que "ja s'està treballant", ha apuntat el síndic. Molts dels participants han argumentat que el fet de tenir aquest espai al Principat, evitaria que moltes famílies s'haguessin de desplaçar fora del país i ajudaria que molta gent també hi pogués anar a fer consultes. D'altres, però, l'han considerat innecessari, pel fet que ja es dona un servei similar a la quarta planta de l'hospital, de manera que es podrien destinar aquests diners a altres àmbits, i perquè aquestes conductes només representen un 15% de la població.

Al final de la sessió del 16è Consell General dels Joves, el síndic general s'ha mostrat satisfet perquè els nois i noies que hi han participat tenien moltes ganes de parlar, de manera que el debat es podria haver allargat més estona. El conseller demòcrata Josep Anton Bardina; el president de la comissió legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports, Ferran Costa, i el conseller socialdemòcrata Pere López han acompanyat el síndic general a la mesa. Al debat també hi han assistit la subsíndica general, Mònica Bonell; el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Ensenyament, Èric Jover.

stats