Política 18/12/2017

Costa diu que els recursos responen a una "coherència aclaparadora"

El TC resoldrà en dos mesos si les lleis de transferències i de competències són inconstitucionals a requeriment del grup parlamentari liberal

B. N.
2 min
Els consellers generals liberals Jordi Gallardo i Ferran Costa a la roda de premsa d'aquest dilluns./ B. N.

Andorra la VellaEl conseller general liberal, Ferran Costa, ha afirmat que la presentació de recursos al Tribunal Constitucional per les lleis de transferències i competències respon a "una coherència aclaparadora". Els recursos es fonamenten en l'estudi que va fer l'exmagistrat del Tribunal Constitucional (TC), Miguel Ángel Aparicio, pel comú de Sant Julià de Lòria. Les dues lleis es van aprovar el mes d'octubre passat i el grup parlamentari liberal hi va aportar els vots necessaris per no arribar a una situació de bloqueig. Tot i això ja van advertir que els textos podrien acabar al TC, cosa que va succeir amb les firmes dels liberals Costa i Gallardo, de tres socialistes (Gerard Alís, Rosa Gili, Pere López i Víctor Naudí)

i de Víctor Naudi, de Socialdemocràcia i Progrés.

Segons el conseller liberal, Jordi Gallardo, un article de la Constitució que planteja dubtes en relació a la llei de transferències és el 81 mitjançant el qual, l'Estat ha de garantir el funcionament dels comuns però si aquests no compleixen amb els criteris d'elaboració del cadastre o amb la separació d'aigües se'ls reduiria l'aportació de diners.

En referència a la llei de competències, els liberals recorden que els comuns han de cedir de manera gratuïta terrenys per infraestructures o plans sectorials sense informes vinculants. Gallardo ha indicat que és dret reconegut a la Constitució que els comuns, en cas de ser expropiats, han de rebre algun tipus de compensació. En un altre ordre de coses, el dirigent liberal ha comentat que, amb els càlculs que han fet amb l'entrada en vigor del nou model de transferències, els comuns deixarien de rebre, des del 2012, 43'5 milions d'euros i que això els deixarà poc marge de maniobra per fer inversions.

El termini del TC per resoldre els recursos és de dos mesos, cosa que molt probablement farà que es faci abans el debat del Pressupost 2018, que té com a data previsla l'11 de gener. Tant Gallarco com Costa no s'han volgut pronunciar en el cas que el TC sentenciï que les dues lleis són inconstitucionals.

stats