Política 02/05/2018

DA critica el grau d'incompliment de la Llei de finançament de partits per part d'L'A i el PS

Esteve Vidal lamenta que L'A no hagi presentat els comptes i que el PS hagi pagat despeses privades amb diners públics, i els demana explicacions

2 min
Esteve Vidal i Eric Jover aquest dimecres a l'executiva de DA. / M. T. (ANA)

Els informes de fiscalització dels partits polítics per part del Tribunal de Comptes dels anys 2015 i 2016 han estat un dels punts tractats en la reunió de l'executiva de Demòcrates per Andorra d'aquest dimecres. El seu secretari general, Esteve Vidal, en declaracions prèvies a la reunió, ha mostrat la seva sorpresa pel grau d'incompliment mostrat per alguns partits, en concret Liberals d'Andorra (L'A) i el Partit Socialdemòcrata (PS). Vidal ha lamentat que L'A “no s'hagi dignat a presentar els comptes”, per la qual cosa ha demanat explicacions a la formació. De fet, el partit va informar a través d'un comunicat que no va poder entregar els comptes fins a principis del 2018 per “dificultats tècniques”, tenint en compte que eren els dos primers anys que els partits polítics havien de complir amb la Llei de de partits polítics i finançament electoral.

Esteve Vidal també ha posat de manifest que el PS, a banda d'alguns incompliments menors, va pagar despeses privades -concretament les despeses d'arrendament i altres del local social del partit- amb diners públics, és a dir, amb la subvenció que rep el grup parlamentari. Vidal considera que la formació ha de donar explicacions i ha recordat que el Tribunal de Comptes té potestat per sancionar, de manera que caldrà veure quines sancions adopta davant d'aquest fet.

El secretari general de DA també ha reconegut que hi ha diferents organismes, com la CASS o el SAAS, dels quals el Tribunal de Comptes assenyala que s'han atorgat algunes primes que no estan previstes per la llei. “Crec que totes aquestes situacions no són còmodes i, per tant, el que hauran de fer és anar-ho regularitzant a poc a poc”, ha indicat.

Pel que fa a les dues iniciatives legislatives populars presentades aquest dimarts pels sindicats, una per modificar el sistema electoral i l'altra per impulsar una llei de responsabilitat política, Vidal s'ha mostrat obert a analitzar-les, ja que “qualsevol iniciativa legislativa que rebi un suport popular, que ja veurem quin suport rep, ha de tenir l'escolta que es mereix”.

Tot i això, ha recordat que DA no és partidari de reformar el règim electoral, ja que considera que el sistema adoptat amb la Constitució “ha generat estabilitat, ha permès governar i ha donat un rendiment més que satisfactori”. Tot i això, ha dit que estan disposats a parlar de qualsevol element que es pugui introduir. Vidal ha recordat que de sistemes electorals n'hi ha de molts tipus, i que no hi ha models millors o pitjors, o més o menys democràtics. En aquest sentit, ha recordat que països com el Regne Unit també han apostat per sistemes majoritaris que els funcionen, i que el sistema espanyol, tot i admetre que és més proporcional, “genera situacions compromeses com pot ser inestabilitat i transfuguisme”.

Pel que fa a la llei de responsabilitat política, DA creu que és una bona iniciativa, ja que els polítics “sabem que la nostra activitat es jutja dia a dia, normalment a través d'unes eleccions, i si cal que es jutgi d'una altra manera, hi estem absolutament d'acord”. De fet, el grup parlamentari demòcrata treballa en una llei de transparència i bon govern, que encara no ha estat entrada a tràmit parlamentari per l'elevat volum de textos legislatius que hi ha actualment sobre la taula. En aquest sentit, tot fa pensar que aquesta llei no podrà ser aprovada abans del final de la legislatura.

stats