Política 22/02/2019

DA ja té els llocs elegibles de la nacional 'ocupats'

Progressistes-SDP presentarà una llista totalment paritària

Joan Ramon Baiges
2 min
Les opcions per a les nacionals. / C. G.

Andorra la VellaDA, amb permís d'SDP, és qui té la configuració de les llistes electorals més avançada i dilluns a la nit les validarà en un congrés previst a Ordino. SDP ho farà aquest dissabte, amb Josep Roig i Sandra Cano com a caps de cartell a la nacional, encara que la resta de noms no estan confirmats. Progressistes-SDP presentarà una llista paritària formada per set homes i set dones.

Pel que fa a la candidatura nacional demòcrata, la presència de Roser Suñé no és el tot segura, tot i que Espot havia apostat fort per la ministra d'Educació en la primera legislatura de DA. El tercer lloc és per a Núria Rossell (Sant Julià), seguida de Carles Ensenyat (Encamp), Ester Molné (la Massana), Justo Ruiz (Ordino), Landry Riba (Ordino) i Helena Mas Santuré (Sant Julià), que és la filla del difunt Manuel Mas, exministre d'Exteriors amb Marc Forné.

A les territorials no ha transcendit cap novetat, únicament que el líder de DA havia proposat a Natàlia Gallego, geòloga i presidenta de la Federació Andorrana de Motociclisme, ser la segona a Andorra la Vella, però temes personals ho estan dificultant.

A la Massana la decisió de Ciutadans Compromesos ha descol·locat la tercerarvia. Raül Ferré, cònsol menor, anirà de primer a la llista, mentre que algunes fonts situen a Carles Naudi en la mateixa candidatura, un escenari que no agrada a Josep Pintat –que vol una llista pròpia– i que hauria provocat friccions –hi ha qui parla de ruptura– entre els dos actuals aliats. Altres fonts afirmen que Naudi hauria fet un pas enrere per apostar més endavant per les eleccions comunals i que, per tant, Ferré no té encara acompanyant. El que és segur és que CC donarà suport a la llista més votada i aspira a tenir un grup parlamentari propi amb la cessió d'un conseller general a canvi d'aquest suport. El nou reglament del Consell General impedeix, però, que el parlamentari 'cedit' pugui tornar de nou a les seves files polítiques i, per tant, hauria de continuar oficialment com a conseller de CC.

Els moviments són constants i els rumors també. S'ha escampat per Andorra una possible aliança entre Eusebi Nomen (Andorra Sobirana) i Alfons Clavera (Units pel Progrés), una opció que el mateix Nomen ha descartat a aquest diari. Un dels possibles esculls és la presència de Raquel Fernández, parella de Tomàs Pascual, amb qui Nomen manté una profunda enemistat que va derivar en un enfrontament polític en un debat electoral fa deu anys. Tot i així, segons algunes fonts, el número dos d'Andorra Sobirana s'havia reservat per a Pere Cerqueda, però es va intentar una negociació amb Clavera que va deixar en res aquesta possibilitat.

stats