Política 02/03/2015

DA revalida la majoria absoluta amb 15 consellers

Els disset vots de més que ha obtingut DA per sobre de LdA a Ordino han estat definitius per a la majoria absoluta

N.m. / Ana
2 min
Demòcrates per Andorra celebren la victòria / G.LL.

Andorra la VellaDemòcrates per Andorra ha revalidat la seva majoria absoluta aconseguint 15 consellers generals, davant els 8 assolits per Liberals d'Andorra, els 3 del PS+Verds+IC+Independents, i els 2 de Socialdemocràcia i Progrés. Martí ha aconseguit la majoria absoluta per la mínima i ho ha fet gràcies als 17 vots de més que han rebut a Ordino. A la circumscripció nacional, DA ha assolit un total de 5 consellers, als que s'hi sumen els deu de les territorials de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Els disset vots de més que han obtingut els demòcrates per sobre de Liberals d'Andorra a Ordino han estat definitius perquè els demòcrates segueixin mantenint la seva hegemonia. Ld'A reapareix al Parlament com a segona força, amb un 27,7% dels vots que li suposen 8 consellers (4 de la nacional més els 4 de la Massana i Sant Julià), mentre que la coalició PS + Verds + IC + Independents aconsegueix 3 consellers gràcies al 23,5% dels vots rebuts a la circumscripció nacional. Finalment, Socialdemòcracia i Progrés ocuparà 2 escons per l'11,7% dels vots assolits. En la circumscripció nacional s'han registrat 1.604 vots en blanc i 309 nuls.

Resultats Eleccions Generals 2015. / N.M.

Segons els vots rebuts en la circumscripció nacional, Toni Martí repetirà com a cap de Govern acompanyat dels demòcrates Ladislau Baró, Conxita Marsol, Jordi Torres i Sofia Garrallà com a consellers nacionals. Josep Pintat comptarà amb Jordi Gallardo, Joan Carles Camp i Ferran Costa com a consellers nacionals i la coalició Junts tindrà al cap de llista Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís. Per últim, Socialdemocràcia i Progrés estarà representat per Víctor Naudi i Sílvia Bonet.

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha destacat en primer lloc l'"alt nivell cívic" demostrat durant tota la jornada i ha considerat que malgrat que la participació no ha estat tan alta com en anteriors ocasions almenys s'ha estabilitzat respecte de les darreres comunals. "A tots ens hagués agradat que hi hagués més participació", ha admès, però els vots registrats "legitimen a tots els consellers electes", ha afirmat. Amb tot, ha reconegut que "és un avís per a tots plegats".

Per a Martí, els últims quatre anys han estat "molt intensos" per la crisi econòmica i ha volgut agrair la confiança dels ciutadans. "El poble andorrà ha votat a favor de continuar les reformes", ha opinat. A més, ha recordat que no és la primera vegada que la seva elecció depèn d'uns quants vots sinó que ja va ser escollit com a cònsol per 21 vots.

Representants parroquials

Andorra la Vella, Escaldes, Ordino, Canillo i Encamp tindran representants demòcrates al Consell General amb Jordi Cinca, Rosa Ferrer, Miquel Aleix, Vicenç Mateu, Toni Fillet, Meritxell Mateu, Jordi Alcobé, Mònica Bonell, Maria Martisella i Carles Ensenyat. Sant Julià i la Massana, en canvi, comptaran amb els liberals Josep Majoral i Carine Montaner com a consellers lauredians i Carles Naudi i Judith Pallarés com a consellers massanencs.

stats