Política 25/02/2019

DA confia en el suport de CC per garantir "la governabilitat" i no presenta llista a la Massana

La formació vol revalidar la majoria amb llistes que "reflecteixen el que és la societat andorrana"

M. F.
3 min
Foto dels membres de les llistes de Demòcrates per Andorra a les eleccions generals. / C. G. (ANA)

OrdinoDemòcrates per Andorra confia en el suport que els pugui donar Ciutadans Compromesos i aquest motiu, sumat al fet que tenen coincidències "ideològiques i programàtiques", els ha portat a no presentar llista a la Massana. En aquest sentit, recullen l'oferiment fet per la formació parroquial de garantir "la governabilitat" del país i en un gest que el candidat a cap de Govern per DA, Xavier Espot, ha definit com de "generós", el comitè parroquial massanenc ha decidit "fer un pas al costat" i no presentar candidatura territorial. Així ho han explicat tant Espot com el president del partit, Eric Jover, després del congrés extraordinari que ha servit per validar la llistes nacional i parroquials. Espot ha destacat que presenten unes candidatures "plurals, paritàries", que combinen gent nova en política i altra amb experiència i que en definitiva "reflecteixen el que és la societat andorrana", amb la clara voluntat de revalidar la majoria absoluta que han ostentat els demòcrates durant vuit anys.

D'aquesta manera, durant el congrés, Jover ha anat desgranant una a una les candidatures territorials i la general, en què no hi ha hagut sorpreses respecte dels noms anunciats. El que sí que ha quedat aclarit és que la formació no serà present a la Massana ja que s'ha tingut en compte que CC, un partit d'àmbit territorial que "no entra en competència" amb la candidatura d'abast nacional, tal com ha dit Espot, comparteix no només ideologia i programa amb DA sinó que hi ha persones dins CC que tenen afinitats amb els dos projectes i per tant "no era just" que es creés un "conflicte o dicotomia" en aquestes persones. A més, i tal com ha manifestat Espot, també es valora el fet que hagin manifestat que no s'integraran en cap grup parlamentari d'abast nacional sinó que volen tenir el seu propi. Ara, des de DA esperen, tal com ha destacat Jover, que es puguin "bastir" ponts per tenir una majoria estable.

El congrés l'ha obert el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, que ha destacat que Espot és "un dels millors candidats" que podien tenir i n'ha destacat la seva "honestedat i sentit comú". Tot seguit Jover ha defensat unes llistes que ha qualificat de "plurals", totalment paritàries, que són "imatge de la renovació" i en què "la rauxa es combinarà amb el seny". Ha conclòs que són "representatives de la gent normal", ja que DA és el partit "que més s'assembla a Andorra". Ha animat els candidats a "sortir a guanyar" i és que ha defensat que "Andorra es mereix una nova majoria demòcrata". Tal com ja s'havia anunciat, Xavier Espot estarà acompanyat per Roser Suñé, Núria Rossell, Carles Ensenyat, Ester Molné, Justo Ruiz, Landry Riba, Helena Mas, David Montané, Erica Armengol, Carolina Pastor, Axel Zunzarren, Silvia Gonçalves, César Marquina, Jordi Cerqueda, Noelia Guillermo i Jordi Ribes. A Canillo la candidatura la conformen Meritxell Palmitjavila i Mònica Bonell; a Encamp, Jordi Torres i Maria Martisella; a Ordino, Joan Martinez i Alexandra Codina; a Andorra la Vella, Enric Tarrado i Marc Pons; a Sant Julià, Carles Álvarez i Victòria Grau i a Escaldes-Engordany Sílvia Calvó i Javier Giménez. Durant l'acte hi han intervingut Vicky Grau i Justo Ruiz. Grau ha destacat que espera estar a l'altura del repte que se li presenta i que la seva arribada a la política ha estat de "forma natural" com ho va ser que l'esquí representés la seva "vida i carrera" i ha destacat que per a ella aquesta serà una "competició a favor d'Andorra". Ruiz, de la seva banda, ha manifestat que amb el líder que té DA, si no són "capaços de guanyar" és perquè els candidats "no hauran donat prou".

Ha conclòs l'acte Espot, que ha manifestat que el 12 de desembre, quan es va presentar com a candidat de DA a cap de Govern al centre de congressos d'Andorra la Vella, va destacar que iniciava un camí i que "no el faria sol" i ha emfasitzat que després d'haver elaborat les llistes és "un privilegi fer política així". Ha demanat als candidats que no perdin "la mesura humana de la política" i que estiguin "al servei d'un projecte" i del "país". I els ha encoratjat a dur a terme la tasca de fer arribar el projecte demòcrata a l'electorat "en positiu i rebutjant fer fronts en contra de res o d'algú". En aquest sentit, ha conclòs el seu parlament destacant que "tan important és guanyar com ser fidels a uns principis i valors". A preguntes dels periodistes ha manifestat que era difícils fer pronòstics o càlculs electorals sobre l'impacte que pot tenir la diversitat de candidatures que concorren en aquestes eleccions.

Llistes parroquials a les eleccions. / C. G.
Llistes nacionals a les eleccions. / C. G.
stats