Decepció a Encamp i Escaldes-Engordany perquè l'informe sobre les transferències "arriba a destemps"

Trini Marín recorda que al 2013 ja es va demanar un informe al mateix catedràtic que va alertar de possibles inconstitucionalitats, de manera que no entén perquè ara ningú les havia detectat

Els cònsols d'Encamp i Escaldes-Engordany s'han mostrat aquest dimecres molestos i decebuts pel fet que Sant Julià de Lòria encomanés un informe que conclou que la modificació de les lleis de transferències i competències conté aspectes contraris a la Constitució. Jordi Torres ha dit que se senten molestos per la manera com el comú de Sant Julià ha gestionat aquest tema, "perquè portem molt de temps treballant en això", i ha assegurat que l'informe "arriba a destemps".

De la seva banda, Trini Marín posa en dubte que hi hagi aspectes inconstitucionals en els projectes de llei, perquè "hi han treballat juristes andorrans de gran nivell i ho haurien vist". De fet, la cònsol ha recordat que a l'inici de les negociacions amb el Govern, l'any 2013, ja es va encomanar un primer informe al catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio, on va alertar-los de les modificacions que podien ser inconstitucionals. Per això, no entén que davant d'aquest avís cap advocat dels que han treballat les lleis, a banda del Govern, els comuns i el Consell General, hagi detectat i alertat de punts contraris a la Constitució.

Marín ha volgut recordar que la modificació del model de transferències i competències era "una necessitat imperiosa" perquè s'havia d'adaptar als temps actuals, i s'ha mostrat sorpresa pel fet que "després d'arribar a un acord els set cònsols juntament amb el Govern i el Consell General" ara arribi aquest informe. La cònsol escaldenca ha afegit que "en la base inicial tots estàvem d'acord, d'això ningú pot dir que no, per més que en el detall cada cònsol ha mirat una mica per allò seu".

Malgrat tot, Marín no ha volgut pronunciar-se sobre el contingut de l'informe d'Aparicio, fins que no disposi dels informes que ha encomanat el Govern. La previsió és que es pugui parlar de la qüestió el proper 3 d'octubre en reunió de cònsols, dos dies abans de la sessió de Consell General en què està previst que es votin els dos projectes de llei.

El posicionament del Govern

De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reiterat la defensa que els dos projectes són conformes a la Constitució i que el procés que s'ha seguit era el més "lògic", ja que es creia necessari que les diferents parts participessin en la redacció del text. Aquesta defensa que les coses s'han fet "ben fetes, en res contradiu", segons Cinca, que el comú de Sant Julià de Lòria hagi encarregat un informe; és més, creu que és normal que si tenien algun neguit hagin fet la consulta escaient. Ara caldrà veure, ha conclòs, si els neguits de Sant Julià de Lòria són certs o si els textos "s'amotllen a la Constitució".