Política 23/07/2018

Defensa aferrissada de la tasca de Govern

El cap de l'executiu titlla "d'injust" apuntar que no s'han encarat les grans reformes que portaven al programa electoral

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Martí, durant la seva visita a AINA, amb les ministres d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i de Medi Ambient, Sílvia Calvó. / M. M. (ANA)

Canillo“No és just” que es digui que l’executiu no ha encarat les reformes que havia promès. D’aquesta manera ha respost el cap de Govern, Toni Martí, les crítiques de l’oposició posant en relleu que aquest executiu no ha plasmat les grans reformes a les quals s’havia compromès. D’aquesta manera, i durant la seva visita a AINA, Martí ha detallat al davant dels mitjans de comunicació la feina feta per l’executiu demòcrata i ha destacat, a més, que encara queden qüestions per impulsar. En aquest sentit, s'ha referit a la reforma sanitària. Així, ha dit que en breu es tiraran endavant els canvis a la llei de la CASS pel copagament, que es posarà en marxa el metge referent i que s’aprovarà el reglament per fixar com funciona la nova via d’accés al metge referent i als especialistes.

Martí ha emmarcat les manifestacions que es fan des de l’oposició en un “clima electoral” i ha insistit que l’executiu, en canvi, no es pot permetre “entrar en aquest joc” ja que ha afegit que es dedicaran a governar fins al darrer dia. Així, a banda de la reforma sanitària també ha recordat que encara s’impulsaran altres textos legals econòmics emmarcats en l’acord monetari.

Així, i tot i que en el seu balanç inicial Martí no havia fet referència a la reforma sanitària, en les preguntes posteriors ha detallat que properament el ministre Carles Álvarez detallarà alguns aspectes relacionats amb la reforma, com ara els canvis que es faran en el copagament per a aquelles persones que no facin servir el metge referent abans d’anar a l’especialista; la posada en funcionament del metge referent o l’aprovació del reglament de com ha de funcionar el nou sistema, és a dir, el text que regularà l’accés a la sanitat pública. Álvarez, que era present a l’acte juntament amb Martí, ha destacat que aquestes novetats s’anunciaran a l’agost.

Per fer balanç de les reformes que han encarat durant aquesta legislatura, Martí ha reiterat la recuperació econòmica i ha fet al·lusió a dades que es donaven el 2011 i que s’han revertit, com la xifra d’aturats. D’aquesta manera, ha recordat que es va arribar a 1.200 persones sense feina registrades a Ocupació i que es van destruir 6.000 llocs de treball. La situació ara, ha afegit, és que s’estan creant llocs de treball i que pel que fa a l’atur n’hi ha un que es pot considerar “tècnic” i que arriba a 300 persones. Quant al mercat laboral, ha destacat que l’executiu de Demòcrates per Andorra ha estat “el primer govern que en plena recessió” va decidir apujar el salari mínim.

També ha destacat que han aconseguit “equilibrar pressupostos” i fer una major inversió pública, tant per part del Govern com dels comuns. També ha manifestat que el govern demòcrata ha continuat amb la reforma fiscal que van engegar executius anteriors i ha fet referència a l’obertura econòmica. El cap de govern també ha defensat la llei per garantir les reserves del fons de pensions de la CASS, que han passat de 791 milions el 2011 a més de 1.200 el 2018, ha detallat.

Martí ha defensat que l’executiu ha tirat endavant “les reformes necessàries” i ha lamentat que algunes hagin estat “malenteses”. D’aquesta manera, ha esmentat la reforma de la llei de competències i transferències, que s’hagin desplegat les lleis dels cossos especials, la llei d’igualtat, la de seguretat ciutadana o la de transició energètica i ha destacat que tota aquesta feina s’ha fet sense “retallar” drets socials. “Hem passat de les paraules als fets”, ha manifestat.

També ha defensat que s’hagi impulsat la llei òmnibus amb mesures urgents per pal·liar el problema de l’habitatge de lloguer i ha recordat que “sempre” que hi ha una bonança econòmica es produeixen els problemes amb l’habitatge. En aquest tema també ha lamentat les crítiques i que no es posin alternatives sobre la taula.

A l'úlitm, i quant a l’acord d’associació amb la Unió Europea, ha recordat que es tracta d’una “negociació complexa” i que s’allargarà més enllà d’aquesta legislatura. Martí ha celebrat que “una bona part” d’aquesta negociació, la de les mercaderies, ja s’ha encarat. De fet, ha desitjat que la tònica existent actualment continuï i, en aquest sentit, ha reiterat el fet que des de la UE es tinguin en compte les especificitats del Principat. Malgrat això, ha recordat que no cal “precipitar-se”. Sobre la qüestió del tabac, ha manifestat que a l’agost s’entrarà a tràmit parlamentari la llei per regular els preus mínims.

stats