Política 22/11/2017

Desestimades les esmenes del PS per reduir els terminis del desplegament dels drets de les persones amb discapacitat

Els parlamentaris es feliciten de la supressió del contracte de baix rendiment

E. J. M.
2 min
Els consellers socialdemòcrates del grup parlamentari mixt Pere López i Gerard Alís, durant la roda de premsa d'aquest dimecres. / E. J. M.

Andorra la VellaEls membres socialdemòcrates del grup parlamentari mixt han presentat aquest dimecres a la Sindicatura quatre reserves d'esmena al projecte de llei de mesures urgents per a l'aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat (CDPD), fet a Nova York el 13 de desembre del 2016 (publicat al 'Butlletí del Consell General' número 26/2017 del 7 d'abril del 2017). Els tres parlamentaris del PS van presentar un total de 32 esmenes al projecte de llei i, tot i que la majoria no s'han acceptat, insisteixen que els terminis per desplegar les disposicions finals són massa llargs i s'han de reduir, almenys, a la meitat, tot i que "la llei arriba tard i va a un ritme insuficient", segons han subratllat els consellers Pere López i Gerard Alís.

En aquest sentit, els representants socialdemòcrates demanen que el termini per refondre les disposicions de la Llei dels drets de les persones amb discapacitat –una vegada entri en vigor–, que modifiquen la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, del 17 d'octubre del 2002, sigui d'un any i no de dos com estableix el projecte legislatiu. També suggereix reduir de dos a un any la modificació de la Llei qualificada d'incapacitació i organismes tutelars, i d'un any a sis mesos l'aprovació d'un nou reglament de regulació de la Comissió nacional de valoració (Conava) que estableixi els criteris de valoració de les discapacitats i altres factors.

L'altra reserva d'esmena es refereix a l'educació, perquè les persones amb discapacitat puguin accedir a tota l'oferta educativa amb igualtat de condicions mitjançant l'adequació dels plans.

En canvi, López i Alís han valorat els èxits assolits durant el debat de les esmenes a la Comissió legislativa d'afers socials: definir per llei què és una persona amb discapacitat; fixar en un 33% el grau de menyscabament perquè una persona sigui considerada amb discapacitat i la supressió del contracte de baix rendiment, que hauria permès pagar menys a les persones amb discapacitat per una mateixa feina.

En tot cas, els consellers no han decidit quin serà el sentit del vot al projecte de llei, tot i que "difícilment votarem que sí". Si les quatre reserves d'esmena s'aproven, probablement el vot serà favorable.

Esperant notícies de Martí

D'altra banda, López, president del grup mixt, ha recordat que el cap de Govern, Toni Martí, encara no els ha informat personalment ni ha detallat la proposta que els presidents dels grups s'afegeixen a les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europea. "Encara no sabem quin serà el paper dels presidents dels grups parlamentaris", ha precisat.

Quant a les crítiques del vicepresident del grup mixt i conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, que el president no representa totes les sensibilitats polítiques del grup, López ha argumentat que "SDP representa tot el grup al Consell d'Europa" i que, en tot cas, "informaria de tot a tots els membres del grup mixt".

El parlamentari socialdemòcrata també ha comentat que encara no s'ha analitzat la proposta d'SDP de formar candidatures unitàries per a les llistes parroquials de les pròximes eleccions generals, tot i que és una decisió que correspon "al partit, no al grup parlamentari". Tampoc han començat a treballar per denunciar al Tribunal Constitucional (TC) les lleis de competències i transferències comunals.

stats