Política 13/03/2018

Accions a la duana a l'inici i al final de la vaga de funcionaris

Espot destaca que esperen que els serveis mínims es compleixin

Ana
3 min
Representants dels sindicats, aquest dilluns, moments abans de la reunió amb el Govern. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEls sindicats han fet públic aquest dimarts les diferents accions que tenen previst dur a terme el dijous i el divendres durant les jornades de vaga general. D’aquesta manera, dijous serà quan es faran més accions, que arrencaran a dos quarts de deu del matí a la duana de Sant Julià de Lòria, on estan cridats els treballadors. En aquest punt se signarà un document que s’adjuntarà a les iniciatives legislatives populars per al canvi de la llei electoral, i la petició perquè s’avancin les eleccions.

A les 13 hores es farà una concentració al davant de l'edifici administratiu de Govern i cap a les 13.30 hores començarà una marxa fins a la plaça del Consell General on es llegirà un manifest. A les 14 hores es farà una arrossada a la plaça del Poble, per a les 16 hores fer una nova concentració davant del Govern i recórrer el carrer Prat de la Creu en direcció a la plaça de la Rotonda i enfilar l’avinguda Meritxell. A les 18 hores hi haurà una xocolatada a la plaça del Poble.

El divendres hi haurà una concentració a la plaça Coprínceps a les deu del matí i a dos quarts d’onze començarà una marxa fins al comú d’Andorra la Vella per les avingudes Carlemany i Meritxell. A les 13.30 hores es farà un dinar a Sant Julià de Lòria i a les 16 hores hi haurà una concentració a la duana del riu Runer "per acomiadar-nos de tots els qui marxen de cap de setmana".

Des dels sindicats s’ha fet una crida als treballadors perquè a l’inici de la jornada laboral s’estigui al lloc de treball per poder informar al superior que s’adhereixen a la vaga. A més, recorden als afiliats que "en cap cas es vol promoure el missatge de gaudir d'un pont festiu, ja que el fet de la vaga representa més energia i dedicació presencial que un dia laborable ordinari". Per això, insten els treballadors que secundin la vaga a seguir les accions de protesta previstes.

El Sitca dona llibertat als afiliats

D'altra banda, des del Sindicat de Treballadors del comú d'Andorra la Vella (Sitca) han emès un comunicat en què posen en relleu que se solidaritzen amb "les causes que han portat els diferents sindicats de funcionaris" a mobilitzar-se "per tal de reivindicar els seus drets i mostrar el seu desacord i la manca de consens amb els representants del Govern en la nova Llei de la Funció Pública", però recorden que estan en fase de canvi de junta, que ha estat recentment escollida i que, per tant, encara no han pogut reunir-se amb els afiliats i no han pogut prendre la decisió de participar o no en aquesta vaga. De totes maneres recorden que, a títol individual, els treballadors poden adherir-se a aquesta aturada.

Decret dels serveis mínims

Des de l’executiu s’ha comunicat que en les properes hores es publicarà un decret en un BOPA especial per a l’establiment dels serveis mínims per als dos dies de vaga. Es vol garantir que tots els serveis d’atenció al ciutadà de l’administració estiguin garantits amb serveis mínims. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que es farà aquesta publicació perquè tothom en pugui estar assabentat, tenint en compte que fa dies que s'hi treballa, i considera que aquests serveis mínims es "compliran" ja que entén que els interlocutors són persones "raonables i lleials" i més tenint en compte, ha afegit, que s'han "fixat des de l'extrema prudència". Quant al seu ministeri, ha explicat que en el cas dels bombers hauran de ser els efectius mínims que ja hi ha un dia de cada dia a cada caserna per poder complir el servei públic que ofereixen, ja que amb menys seria difícil donar-hi resposta i ha concretat, també, que les treballadores socials del servei d'atenció a domicili també tindran uns serveis mínims "molt elevats". En canvi, altres departaments podran funcionar amb menys personal.

stats