Política 27/11/2019

Dòria i Esteve repeteixen com a millors esportistes andorrans del 2019

L’acte s’ha portat a terme en el marc de la Nit de l’Esport

Carles Alonso
3 min
Oriol Olm ha estat el guardonat a la categoria masculina del millor esportista revelació. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEl Centre de congressos d'Andorra la Vella ha acollit aquest dimecres al vespre la Nit de l'Esport 2019 que ha servit per conèixer i premiar, un any més, l'esforç dels esportistes, tècnics, directius, gestors, voluntaris i de totes les persones que treballen en favor de l'esport al Principat. En la categoria sènior, i com els millors esportistes individuals de la temporada 2018-2019, s'ha premiat a l'esquiador de fons Irineu Esteve, per haver quedat 9è classificat al Campionat del Món U23 a Lithi (Finlàndia), 21è al Campionat del Món categoria absoluta Skiathlon a Seefeld (Àustria), 9è a la Copa del Món categoria absoluta 15 km a Falun (Suècia) i 56è classificat al rànquing mundial absolut DL.

La millor esportista sènior d'aquesta darrera temporada ha anat cap a la caiaquista Mònica Dòria, per haver quedat 2a a la final de la Copa del Món absoluta de canoa a Bratislava (Eslovàquia), 9a a la final de la Copa del Món categoria absoluta canoa a la Seu d'Urgell i 2a al Campionat d'Espanya categoria absoluta de canoa, també a la Seu d'Urgell. Durant l'esdeveniment també s'han commemorat les promeses esportives de la temporada 2018-2019: Ezoe Alberola (taekwondo) i Oriol Olm (curses de muntanya i d'esquí de muntanya).

D'altra banda, el premi per al millor equip masculí ha anat cap a la selecció nacional d'hoquei patins, després d'haver quedat 2n classificat a l'Intercontinental Championship World Rollers Games Barcelona. Pel que fa al millor equip femení, el premiat ha estat la selecció nacional de rugbi 7, per quedar cinquenes classificades al campionat europeu Conference. Durant l'acte, el Govern ha atorgat el premi al millor esdeveniment esportiu del 2019 a les finals de la Copa del Món d'esquí alpí celebrades a Grandvalira Soldeu-el Tarter, ja que per a Andorra va constituir l'esdeveniment hivernal de més prestigi.

En referència a la categoria de reconeixements i a la memòria, s'ha premiat a Salvador Brasó, Giorgi Rekhviashvili, Pep Csóka, Josep Giró, Susana Herrera, David Álvarez, Joan Carles Pié i Enric Mir. Per la seva trajectòria esportiva el Govern ha reconegut també als futbolistes Julià Sánchez, Ferran Pol i Ildefons Lima, i als esquiadors Gerard Escoda i Víctor Gómez.

Quant als resultats esportius, els premis s'han lliurat al Bàsquet Club Andorra, per les semifinals de l'Eurocup; a la selecció nacional absoluta de futbol, per aconseguir la primera victòria en una fase classificatòria per a l'Eurocopa; al pilot de kàrting Àlex Machado; a la tenista de 16 anys Victòria Jiménez i al grup de ball Braids. La Ràdio i Televisió d'Andorra, per la seva banda, ha rebut el reconeixement com a entitat col·laboradora del món de l'esport i la organització de l'Andorra Ultra Trail, com a esdeveniment esportiu consolidat del Principat.

Pel que fa a directius i gestors esportius, Jordi Pujol Planella ha estat premiat per la seva trajectòria en el món de l'esquí i Conrad Blanch, com a líder del comitè organitzador de les finals de la Copa del Món 2019. El Govern ha volgut reconèixer també als alpinistes andorrans que han assolit un o més cims de més de vuit mil metres. D'aquesta manera, han estat reconeguts Oriol Ribas, Domènec Tratoy, Nani Duró, Estefania Troguet, Jordi Cornellà i Ramon Rossell.

L'acte ha comptat amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, i de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. En la seva intervenció, la ministra ha destacat que "en l'horitzó més pròxim el país té grans reptes per davant com és la preparació dels Jocs dels Petits Estats que acollirà Andorra el 2021 o la participació dels esportistes andorrans en els propers Jocs Olímpics de l'any que ve que se celebraran a Tòquio".

La titular de Cultura i Esports ha assegurat a totes les entitats presents que el Govern les acompanyarà "de forma sincera i propera" en l'assoliment dels objectius que cadascuna d'elles ha projectat per les pròximes temporades. És per aquest motiu que Riva ha assenyalat que la missió del ministeri és que els propers dos anys s'augmentin les dotacions a les federacions, especialment les que formaran els atletes que representaran Andorra en les disciplines dels Jocs del Petits Estats.

També ha volgut posar en relleu que els valors de l'esport, com són el sacrifici, l'esforç, la disciplina i la superació, fan de l'esport un transmissor de coneixement. Per això, ha destacat que "les institucions, conjuntament amb tots els agents implicats, hem de posar a l'abast de totes les nenes i nens del país la pràctica de l'esport".

L'acte ha comptat amb la presència de nombroses autoritats així com personalitats del món de l'esport del país, entre elles la ministra de Turisme, Verònica Canals; el secretari d'Estat d'Esports, Justo Ruiz; el president de Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

stats