Política 24/03/2019

Dos partits d'Acord pel "vot útil"

Els candidats de les respectives llistes territorials demanen més inversió i que es tirin endavant promeses que DA no ha complert

M. Margalef / C. Garnica
5 min
L'enganxada de cartells de d'Acord a Sant Julià. / C. G.

Andorra la VellaD'Acord representa "el vot útil", la opció que "millor engloba el canvi". Dues frases que han sonat constantment durant la tradicional enganxada de cartells per a totes les parròquies d'aquest diumenge 24 de març, tret de sortida de la campanya electoral. Les dues formacions que conjuguen aquesta unió, PS i L'A, han defensat que amb aquest projecte electoral volen "no dispersar el votant" i oferir una proposta sòlida com a "alternativa a Demòcrates per Andorra", a paraules del cap de llista liberal, Jordi Gallardo, i per això han presentat candidatura a totes les parroquies. "Podem aportar el canvi que el país necessita", ha afegit des de Sant Julià el número 1 de la llista, Gerard Alís. I a través d'un programa electoral "potent" amb persones amb "moltes ganes de treballar pel país", ha defensat el candidat encampadà, David Ríos.

Sant Julià de Lòria, "la parròquia més descuidada"

Precisament Alís, i ja en clau laurediana, ha defensat que volen portar "Sant Julià al lloc que es mereix a nivell nacional". Ha afirmat que són "la parròquia més descuidada de tot el país" i que reivindicaran, al llarg d'aquests quinze dies, un repartiment de les transferències més just per a Sant Julià, que s'acabi d'una vegada per totes el vial i que sigui considerat una prioritat. També creuen que cal més inversió en matèria turística i en educació. Des de d'Acord volen convertir la parròquia en "una ciutat universitària".

La Massana no vol ser "menys que d'altres territoris"

A la Massana, la número 1 de la llista de d'Acord, Judith Pallarés, ha reivindicat que "no volem ser més que d'altres territoris, però tampoc menys". Ha reclamat més inversió per a la parròquia, sobretot per fomentar la cultura i per millorar la qualitat de vida de la gent gran i dels joves.

Pallarés ha lamentat que DA hagués promès millores a la CG5 que no s'han realitzat i també que hi hagi edificis del Govern dins de la parròquia que no tinguin utilitat. "Ens haurien de tractar amb més afecte", ha conclòs.

A Ordino, "la gent gran ho passa malament"

A la parròquia ordinenca ha parlat Jean-Michel Armengol, número 2 de la llista, que ha reconegut que són una proposta formada per gent jove i "nous" al món polític. Tenen ganes de, durant la campanya, veure a la població i escoltar quines són les seves necessitats. De moment, ja han definit algunes prioritats, com són donar una utilitat a l'hotel Casamanya, el desviament de la Massana i "pujar el poder adquisitiu de la gent gran", que a Ordino, "n'hi ha molta i ho passen malament", ha lamentat Armengol.

Fomentar Encamp a través de la cultura

Pel que fa a Encamp, el número 1 de la llista, David Ríos, ha assegurat que la parròquia està "trista" i que una manera de reactivar-la pot ser a través de la cultura, la via per portar més visitants i donar "més vida a poble".

El Pas de la Casa mereix un capítol a part, ha considerat Ríos, on hi ha "tanta feina a fer que estaríem hores enumerant accions". Ríos ha promès que treballaran per donar-li al Pas "la categoria que es mereix" tenint en compte el pes econòmic que representa per al país.

Il·lusió canillenca

La següent parròquia on el pacte ha penjat cartell electoral ha estat a Canillo. Una territorial eminentment taronja on d'Acord haurà de lluitar a més contra l'opció d'Andorra Sobirana, i per això la penjada també ha comptat amb la presència dels caps de llista nacional, que han aprofitat per penjar el seu cartell. “Molt il·lusionats i amb moltes ganes”, ha expressat que començava la campanya la cap de llista de d'Acord, Cristina Valen. Quan se li ha preguntat per expectatives, valen s'ha remés als dia 7 d'abril, però ha recordat que ells són “el canvi important” que necessita el país.

Malgrat que no ha volgut avançar cap proposta en concret, la candidata s'ha remés als pactes generals de transparència i canvi de llei electoral que uneixen els dos partits. Pel que fa al pacte, Valen ha expressat que està sent “molt fàcil” arribar a consensos i que el treball entre les dues fonacions està sent fluid.

“Sense por a res”, a Escaldes-Engordany

És un dels feus demòcrates, però els candidats de d'Acord, Rosa Gili i Marc Magallón, concorren als comicis “sense cap por a res”. Així ho ha destacat la número u després de penjar el cartell en una marquesina de la parròquia i xocar de mans amb el número dos. Gili ha insistit que la coalició socialdemòcrata-liberal és “el canvi i l'única alternativa respecte una època on ha faltat diàleg, consens i participació”. Ha apel·lat que a Escaldes-Engordany “fa molts anys que hi ha les mateixes persones al poder a nivell comunal o del Consell General, per això cal un canvi de cares”. La número u de d'Acord ha reconegut que la parròquia ara és demòcrata, però ha recordat que tant PS com L'A ja van aconseguir endur-se els consellers en temps passats i per això “no hi ha cap raó per pensar que no representarem el territori al Consell”.

Pel que fa a les propostes escaldenques, Gili n'ha volgut destacar tres. La primera potenciar de manera clara la Vall del Madriu, ja que “fa vuit anys que estem igual o pitjor perquè no s'ha fet res i no s'ha facilitat l'accés a l'entorn ni s'ha posat en valor”. La segona planteja un projecte per a l'entorn d'Engolasters per tal de treure'n molt més rèdit “a nivell de turisme familiar” i finalment el ferm posicionament en contra d'ubicar l'heliport nacional a les Tresoles. La número u de d'Acord ha recordat que durant aquesta passada legislatura ja ha defensat al Consell General el posicionament en contra d'aquesta ubicació perquè “els informes apunten que no és l'indret més adequat, és molt costós econòmicament i hi ha molts ciutadans que hi estan en contra”. Per tot, ha conclòs, que no “és el lloc ideal per situar-hi l'heliport”.

Finalment Gili s'ha referit a les cartes de d'Acord enviades abans de l'inici de campanya, aquest passat dissabte. “El què no es pot fer és demanar el vot i en cas que hi hagués una irregularitat, que no em consta, no és la cosa més important del món i no crec que s'hagi de perdre temps amb això”, ha dit.

Andorra la Vella, parròquia ajustada

L'última parròquia que ha tancat la ruta de penjada de cartells de d'Acord ha estat la capital, on els caps de llista, Joaquim Miró i Sílvia Ferrer, s'han estalviat la feina d'enganxar el cartell perquè ja hi era. Pel que fa a les propostes per la parròquia d'Andorra la Vella, Miró ha volgut posar en èmfasi en el pacte assolit amb L'A perquè “és la primera vegada que s'aconsegueix una entesa abans de les eleccions” i ha deixat les propostes per desgranar-les durant la campanya.

El número u de la llista aposta per un Govern amb coalició amb liberals, però al mateix moment ha posat el fre i ha rebutjat qualsevol favoritisme a la parròquia perquè serà una circumscripció “més ajustada dels que ens puguem imaginar”. Pel que fa a la notícia que va avançar l'ARA, Miró s'ha emplaçat a aquest dilluns per fer declaracions al complert perquè “hi ha bastant malentès”.

stats