Política 24/02/2015

Albert Pintat destaca la serietat i el rigor del seu cosí germà, "poc corrent" entre els polítics

L'excap de Govern, que repassa l'actualitat electoral i fa un perfil del seu germà per a l'ARA.ad, descriu la política com un "club de persones en què la fidelitat no acostuma a brillar"

Jordi Domingo
4 min
Albert Pintat / M.T.

Sant Julià de LòriaQuè li ha semblat la decisió del Josep Pintat de presentar-se?

Una gran idea. En principi sempre sap greu perquè és un sacrifici biològic i personal i familiar. Quan estimes a algú li vols el millor. La política no necessàriament és una bona cosa per a la salut. Però ben reflexionat és el millor candidat que podia trobar el partit Liberal per tirar endavant el projecte.

Ld'A havia de tenir una entitat pròpia aquestes eleccions?

La curiositat va ser que l'estructuració de DA comportava simultàniament la desaparició dels Liberals. Llavors hi va haver un grup de joves que es va negar a acceptar aquesta desaparició i han tingut l'encert de trobar persones que puguin, alhora, representar els valors liberals però amb un missatge completament nou. I és una gran constatació que tots els candidats, sense excepció, mai no han estat ni al Consell ni al Govern. Tenen experiència comunal, però en l'àmbit nacional no. Dóna un missatge de novetat i de renovació.

El Josep sempre havia tingut aquesta voluntat de ser candidat?

Suposo que la circumstància l'ha portat a liderar aquest moviment que ell, imagino, inicialment no volia. Però és una persona que té consciència de la responsabilitat de tot ciutadà. Els andorrans tots som corresponsables del que ens pot passar. Som un país petit i cadascú s'ha de mobilitzar per defensar el país.

Li ho va consultar a vostè?

No m'ho va consultar. Clar que no.

Què li va dir quan se'n va assabentar?

Jo li vaig dir que s'ho pensés bé, i que decidís el que amb ànima i consciència li semblava que havia de fer.

Quins punts forts té com a candidat el Josep Pintat?

El seu avantatge és que ja té una vida de persona adulta, una trajectòria en la qual s'ha pogut comprovar la solidesa dels seus valors i les seves idees. Jo crec que parlen soles. Com que ja ha passat pel comú dos mandats tothom sap de quina fusta està fet. És una persona molt noble, molt lleial, treballadora i clara. Els polítics pequen per un excés de paraules però després es queden sense contingut d'un missatge concret. Ell és a l'inrevés, parla molt clar i se l'entén perfectament.

Té defectes?

Com tots. Considera que la política és una feina molt delicada, que hi ha molts cops baixos, traïcions, deslleialtats, però forma part del menú de la política arreu del món, és un club de persones en què la fidelitat no acostuma a brillar, com a mínim, a llarg termini.

Quin consell li dóna ara en la campanya?

Que faci el que a ell li sembli que ha de fer. Que parli amb tothom però faci el que consideri que ha de fer.

Com és Josep Pintat?

És un home que té una gran formació econòmica, una precisió en el diagnòstic, una qualitat de controlar les dades, l'exactitud d'una dada. Aquesta solidesa objectiva fa que es vegi la diferència amb els altres. Ell parla molt precís i quan diu una xifra està contrastada. Ell et donarà qualitat de precisió en la informació.

És igual en privat?

En privat és una persona seriosa i responsable. Crec que això ho defineix molt bé. Gràcies a Déu som una família, un clan molt lligat, molt unit i molt contents que la tradició familiar continuï. Però ell, com jo, com la majoria dels nostres conciutadans a Sant Julià, almenys, som polítics amateurs. Ens guanyem els diners a casa nostra i fem la política per afició, no com un ofici.

S'envolta de consellers?

Ell és una persona que li agrada parlar amb tothom però té la qualitat de guardar-se les idees fonamentals, el que ell considera que ha de ser. És a dir, rarament canvia d'opinió. Contrasta la informació que pot recollir però quan està convençut que ha d'anar per un camí en concret li costa molt canviar, perquè abans de triar-lo ho ha reflexionat molt. És molt reflexiu i molt prudent.

I vostè, quin resultat preveu aquestes eleccions?

Resultat? Imprevisible. L'electorat ha canviat molt, és molt ampli, per a la tradició andorrana i han arribat nous electors molt importants. Hi ha una abundància de candidatures, moltíssimes, una gran confusió i hi ha hagut uns transvasaments de noms d'un costat cap a l'altre i crec que avui és impossible fer un diagnòstic. El missatge liberal agradarà, és molt desconegut per a les generacions joves i Andorra sempre s'ha identificat amb aquests valors liberals que alhora són de gran respecte per a les institucions però també d'una gran creativitat i modernitat amb l'aspecte econòmic i social.

Quin consell li donaria si arriba a ser cap de Govern?

Quan hi ha un cap de Govern, els que hem estat caps de Govern estem a la seva disposició per ajudar en el que es pugui ajudar, tot i que el món canvia molt i el 2015 no té res a veure amb el 2005, però hi ha una obligació de disponibilitat per al que faci falta. Institucionalment un excap de Govern crec que ha d'estar al servei de la institució governamental o parlamentària.

És positiu el pas per la presidència de l'Estat?

És clar que és positiu, les ferides queden cicatritzades però la cicatriu queda i l'experiència és única i exclusiva i surts més ric amb experiències, amics i enemics.

Quines manies té el Josep Pintat?

El caracteritza la serietat i el rigor i és poc corrent aquí a Andorra entre els polítics. Aquí el polític és un seductor que intenta parlar envers el ciutadà el que vol escoltar. Ell no és d'aquesta fusta. Ell defensa la seva idea i si creu que és blanc no dirà mai negre. Ell es diferencia per la precisió, la valentia i la claredat en les seves idees i no canvia. No embolica, no decora, no maquilla per fer-se el simpàtic. Ell diu el que considera que ha de dir perquè correspon a la seva interpretació de la realitat tant del problema com de la solució que s'hi ha d'aportar. És un polític d'un estil nou i que Andorra ho agraeix, la claredat del missatge i la precisió del diagnòstic.

Se'n farà molts, d'enemics?

Clar que sí, ja els té. Quan s'ha organitzat la candidatura liberal ja s'han creat una sèrie de campanyes lògiques -en política quasi tot s'hi val-. I no tot és predicar a casa teva sinó també intentar desdibuixar el missatge de la competència. Avui la resurrecció dels liberals ha molestat molts.

En la vida privada també és tan seriós?

En la vida privada encara més. Va amb el seu caràcter. Et pot explicar un acudit, però ho fa amb el seu estil.

stats