Política 14/07/2018

Emmanuel Macron incidirà en la transició ecològica durant la seva visita al Principat

Enguany es compleixen 25 anys de les relacions diplomàtiques entre França i Andorra, que ambdós països valoren satisfactòriament

T. N.
2 min
L'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, pronuncia el discurs durant l'acte de celebració del 14 de juliol./ T. N.

Andorra la VellaEl copríncep francès i president de la República de França, Emmanuel Macron, aprofitarà la seva visita a Andorra per abordar la qüestió del canvi climàtic. Així ho ha avançat l'ambaixadora de França al Principat, Jocelyne Caballero. Tot i que no ha concretat la data perquè "no em pertany respondre sobre aquesta qüestió", sí que ha dit que "la diplomàcia climàtica és una prioritat per al president Macron" i que aquest tema constituirà una "part important" de la seva visita al país.

Caballero ho ha anunciat en la celebració del 14 de juliol, Festa Nacional de França, durant una recepció que s'ha fet a l'ambaixada al Principat d'Andorra. A l'acte, l'ambaixadora francesa ha parlat de les relacions internacionals entre ambdós països, que enguany compleixen 25 anys. Segons Caballero, les relacions entre Andorra i França "són substancials" i en concret, les relacionades en matèria econòmica i de transició energètica "disposen d'un domini d'excel·lència perquè les empreses franceses tenen una oferta en l'àmbit tecnològic i financer, que permetrà a Andorra tenir compromisos en la lluita contra el canvi climàtic". En aquest sentit, l'ambaixadora francesa ha parlat de la carta d'intencions signada la setmana passada entre la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el secretari d'Estat francès per a la Transició Ecològica i Solidària, Sébastien Lecornu, en la qual es va concretar la creació d'un grup de treball encarregat de dur a terme, en un termini de sis mesos, un pla d'accions per desenvolupar i cooperar en l'àmbit econòmic i de transició ecològica.

En la mateixa línia ha parlat la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, que ha definit els acords entre Andorra i França com a "molt intensos", sobretot en els darrers dos mesos, amb la visita de dos ministres francesos. També ha destacat la feina feta entre ambdós països en la cooperació antifrau i financera.

Durant l'acte, Ubach ha volgut posar l'accent en el full de ruta en matèria de cooperació transfronterera que ha marcat el Principat amb la prefectura d'Occitània. Amb aquesta voluntat "s'han arribat a acords en l'àmbit de la cultura, l'educació o el turisme". El passat mes de desembre es va celebrar una reunió a Tolosa i el ministeri preveu poder-ne realitzar una altra a Andorra aquest desembre, amb tots els socis implicats.

Commemoració del centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial al novembre

El proper 11 de novembre es compliran els 100 anys de la fi de la Primera Guerra Mundial i Andorra, així com farà França, ho commemorarà amb una única voluntat: que no passi "mai més", segons ha dit l'Ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero. A París, el president francès, Emmanuel Macron, reunirà els caps d'estat dels països que van participar a la Gran Guerra, a més d'altres, coincidint amb la trobada del Fòrum per la Pau i que aplegarà directors d'ONG, empresaris, intel·lectuals i també ciutadans. Caballero ha manifestat que "si es celebra l'efemèride és perquè existeix el risc que es pugui repetir una situació com la de fa un segle. Al Principat, l'ambaixada de França té previst organitzar alguns actes.

stats